7 faktów na temat sushi, o których mogłeś nie wiedzieć

Czy jesteś fanem sushi? Jeżeli należysz do wielbicieli tych azjatyckich przysmaków, być może zainteresuje cię kilka faktów, które zdradzają specjaliści od japońskiej kuchni. Jest to odpowiedź na rozpowszechniające się ostatnimi czasy mity na ten temat. Sprawdź, co dokładnie wiesz.

7 faktów na temat sushi, o których mogłeś nie wiedzieć7 faktów na temat sushi, o których mogłeś nie wiedzieć
Źródło zdjęć: © Grafika przedstawiająca sushi / Shutterstock

Sushi jest dziełem wyobraźni

Niektórzy twierdzą, że sushi należy przygotowywać tylko zgodnie z konkretną recepturą. Natomiast znawcy tematu nie ograniczają się. To, jak ostatecznie będzie wyglądało i smakowało sushi, zależy od kreatywności osoby, która je przygotowuje. Składniki można dowolnie komponować. Przede wszystkim powinny odpowiadać twoim kubkom smakowym. Nie musisz dokładnie odwzorowywać tego, co zostało podane ci w restauracji.

Co więcej, samo sushi powstało przypadkowo, gdy dla utrwalenia świeżości ryb przekładano je warstwą ryżu namoczonego octem. Pierwotnie sam ryż wyrzucano.

Chcesz wiedzieć więcej o sushi?

Sprawdź, czy sushi zawsze jest zdrowie i kiedy należy na nie szczególnie uważać

Sushi to "coś kwaśnego"

Natomiast jeżeli chcesz przygotować sushi samodzielnie, wybierz rodzaj ryżu o krótkich ziarnach. Taki bowiem najbardziej pasuje. W Europie często jest to Nishiki. Warto też dodać, że nazwa „sushi” nie odnosi się do surowej ryby, a określa właśnie kwaśny ryż.

Potrawa made in China

Ta tradycyjna japońska potrawa tak naprawdę pochodzi z Chin, a w Japonii wprowadzono ją mniej więcej w VIII w. Natomiast to Japończycy rozsmakowali się w rybie razem z ryżem (namanare/namanari). Danie zjadano zaraz po przyrządzeniu, aby nie zmieniło smaku. Z czasem ewoluowało ono, przybierając postać zawiniątka, które znamy.

Polskie sushi w wersji amerykańskiej

Okazuje się również, że sushi, które znamy w Polsce, nie jest typowym japońskim sushi. Serwowana jest raczej wersja amerykańska – fusion sushi. Jedna z odmian (California Maki) powstała zresztą w Stanach Zjednoczonych.

Smak powinien wyrażać wszystkie składniki

Niektórzy są zdania, że w sushi powinien dominować jeden składnik, aby było to rzeczywiście prawdziwe sushi. Jednak jest to tylko kolejny mit. W sushi chodzi o komplementarność jego składników.

Sushi etykieta dopuszcza palce

Jeżeli jedzenie sushi pałeczkami jest dla ciebie bardzo niewygodne albo nie umiesz tego robić, możesz jeść je palcami. Jest to zgodne z sushi etykietą.

Dodatki mają swoje funkcje

Wasabi i sos sojowy nie powinny być mieszane razem, a jest to w Polsce dość częsta praktyka.

Ponadto, istnieje tylko jeden rodzaj imbiru – biały. Ten różowy jest marynowany, a jego zadaniem jest oczyszczanie kubków smakowych.

ボナペティ, czyli smacznego!

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka