Kuchnia azjatycka

Kuchnia azjatycka to kulinarny tygiel, który zyskuje coraz większą popularność. Smaki azjatyckiej kuchni rozpowszechniają się na całym świecie. Nieprawdopodobnie zróżnicowana w każdym kraju – od Chin po Sri Lankę – kuchnia azjatycka słynna jest z kilku dań, które zawojowały podniebienia smakoszów. Wystarczy wspomnieć chociażby o japońskim sushi czy chińskiej zupie won-ton. Wśród najbardziej znanych kuchni azjatyckich wymienia się kuchnię chińską, japońską, wietnamską, tajską i koreańską.

Kuchnia azjatyckaKuchnia azjatycka

Kuchnia chińska

Smaczna kuchnia Azji różni się między sobą w zależności od kraju, jednak łączy ją powszechne zastosowanie ryżu, intensywnych przypraw korzennych, sosu sojowego i popularnych owoców morza.Kuchnia chińska, jedna z najpopularniejszych kuchni orientalnych, znana jest głównie z potraw z dodatkiem ryżu i składników szybko smażonych przy użyciu woka, a także z umiejętnego łączenia pięciu smaków – słodkiego, kwaśnego, ostrego, słonego i gorzkiego. W Chinach jedzenie to filozofia. Chińczycy twierdzą, że umysł i życiowa siła mogą być w stanie homeostazy dzięki żołądkowi. Stąd Konfucjusz i Budda na chińskich posągach przedstawiani są z wydatnymi brzuchami.

To właśnie w Chinach wynaleziono sos sojowy, ser tofu i obłędnie przyprawione potrawy. Dania chińskie przygotowuje się szybko, wyjątek w tym względzie stanowią pekińskie zupy lecznicze. Są to zupy na mięsie, m.in. żółwim, zawierające różnorodne przyprawy, które gotuje się bez przerwy kilka tygodni. Tak przygotowana potrawa zawiera odpowiednią ilość chi – energii życiowej i jest podawana osobom, które muszą zrównoważyć w swoim ciele yin i yang. Leczenie jedzeniem ma w Chinach ogromną tradycję. Każda potrawa powinna zawierać pięć smaków, które - w zależności od rodzaju – oziębiają lub ocieplają organizm i wpływają na funkcjonowanie poszczególnych narządów i układów wewnętrznych.

Kuchnia północy Chin to kuchnia mączna. Dominują w niej makarony, pierożki i chleby gotowane na parze. Najczęściej jada się wołowinę, wieprzowinę i baraninę oraz słynną glazurowaną kaczkę po chińsku. Kuchnia południa Chin spopularyzowała smażony ryż z kruchymi warzywami. Wschód Chin słynie z duszonych w ciężkich sosach mięs, delikatnych ryb i owoców morza. Kuchnia syczuańska stanowi połączenie tradycji chińskiej z indyjskimi przyprawami i jest niezwykle aromatyczna.

Kuchnia japońska

Wyjątkową popularność zdobyła także kuchnia japońska, znana przede wszystkim z szerokiego zastosowania ryb (w tym surowych), owoców morza i wodorostów. Smaczna i zdrowa dieta japońska to głównie: sushi, sake, sos sojowy, tofu, misa (rodzaj pasty ze sfermentowanej soi), wasabi (jedna z najostrzejszych przypraw świata, zwana też chrzanem japońskim). Kuchnia Japonii jest kuchnią mistyków. Pierwsza reguła kulinarna w tym państwie brzmi: smaki nie mogą się ze sobą mieszać. Dlatego potrawy podaje się w małych porcjach, z odrobiną przypraw.

Zielone wasabi, wodorosty, płaty tuńczyka czy mięso trującej ryby fugu to podstawy do robienia kunsztownych i kolorowych kawałków sushi. Tradycyjne zupy dashi to rybne buliony z suszonych ryb, szczególnie z ryby bonito. Cienkie jak jedwab plastry polędwicy podaje się z warzywami, grzybami i tofu. Po każdym kęsie mięsa biesiadnik zobowiązany jest przegryźć marynowany imbir, by zatrzeć smak poprzedniej potrawy. Ulubionym napojem w Japonii jest zielona herbata z kardamonem.

Kuchnia Tajlandii

Tajlandia słynie z sałatek, w przygotowywaniu których zasadą jest przeciwstawianie sobie na pozór sprzecznych elementów. Dla Europejczyka jednym z najbardziej kwaśnych owoców jest cytryna. Tajowie wiedzą, że najkwaśniejsza jest nie cytryna, a tamarynda. Podstawą przeróżnych tajskich past jest starty korzeń kolendry miażdżony wraz z czosnkiem i chili. Sałatki mogą wydawać się dziwne: cienko pokrojona surowa wołowina podana z płatkami róży, kiełkami bambusa, tamaryndą i delikatną sałatą. Albo ogórki z orzechami ziemnymi, podane z chrupiącym, podsmażonym czosnkiem.

W Laosie spożywa się zarówno ryby morskie, jak i słodkowodne. Krewetki przygotowuje się tutaj na parze owinięte w liście bananowca. Potrawy bardzo często przeciera się i podaje jako pasty. Może to być surowe mięso lub gotowana ryba. Przyprawione chili pasty wraz z czosnkiem ostrygowym lub rybnym podaje się w osobnych miseczkach. Do tego liście sałaty i gałązki kolendry. Jedzący sami nakładają sobie pastę i zawijają w liść, mocząc pakiecik w sosie. Specjały kuchni tajskiej: ryż w każdej postaci, w tym zupa ryżowa i makaron ryżowy, owoce morza, pędy bambusa, słodko-pikantny sos chili, pasty curry.

Kuchnia wietnamska

Specjały kuchni wietnamskiej to: sos rybny, pho (rodzaj rosołu z makaronem ryżowym i różnymi dodatkami), krewetki w ryżowych plackach. Wśród ulubionych składników potraw jest też trawa cytrynowa i liście cytryny. Pho to tak naprawdę danie z makaronu i mięsa, które przypomina nieco zupę, najczęściej przybrane jest kolendrą i miętą. Sos rybny w Wietnamie nazywany jest „nouk mam”. Wraz z trawą cytrynową nadaje zupom niepowtarzalny aromat i smak. Wietnamczycy stosują cukier jako przyprawę. Mają upodobanie do słodko-kwaśnych potraw, ryb zapiekanych z ziołami i do francuskich bagietek.

Niezwykle popularną potrawą wietnamską są sajgonki, przez Wietnamczyków nazywane „nemami”. Sajgonki to farsz zawijany w jadalny papierek ryżowy, który później jest smażony. Nemy robi się z farszem mięsnym, warzywnym, krewetkowym lub mieszanym we wszystkich kombinacjach. Składniki potraw wietnamskich, obecne dla kuchni tradycyjnej, to m.in.: masło, mleko, śmietana, pomidory, wino gronowe, kawa, ziemniaki, szparagi.

Źródła

  1. Kuchnia chińska. Podróże kulinarne. Tradycje, smaki, potrawy, Wydawnictwo New Media Concept, Warszawa 2008, ISBN 978-83-89840-54-7.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka