Oczyszczanie wątroby - wskazania, naturalne produkty
Oczyszczanie wątroby z toksyn jest ważnym działaniem prozdrowotnym. Każdego dnia twoja wątroba pracuje na najwyższych obrotach, aby chronić cię przed szkodliwymi substancjami, które trafiają do organizmu razem z pożywieniem, powietrzem oraz przez skórę. Tymczasem pełni ona niezwykle ważne funkcje – neutralizuje toksyny i umożliwia ich wydalanie.
1. Oczyszczanie wątroby
Jeśli wątroba nie pracuje prawidłowo, to zaczynają się problemy ze zdrowiem. Dobrym rozwiązaniem jest oczyszczanie wątroby naturalnymi produktami, które bez problemu znajdziesz w sklepie spożywczym.
Stres, życie w biegu, niezdrowa dieta, przyjmowanie leków, alkohol i brak aktywności fizycznej sprawiają, że w naszym organizmie gromadzą się szkodliwe substancje. Wątroba doskonale radzi sobie z toksynami, ale jeśli jest ich bardzo dużo, może nie nadążać z ich eliminacją.
Objawy problemów z wątrobą możesz zauważyć bardzo szybko – jesteś zmęczony, cierpisz na dolegliwości trawienne, brakuje ci energii, na twarzy wyskakują pryszcze i masz złe samopoczucie. Jeśli w organizmie znajduje się dużo toksyn, to mogą one wywoływać stany zapalne i przyczyniać się do wielu poważnych chorób. A jak wiadomo, lepiej zapobiegać niż leczyć, dlatego warto w porę zastosować oczyszczanie wątroby.
2. Naturalne produkty na oczyszczanie wątroby
Jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowie, to powinieneś w pierwszej kolejności pomyśleć właśnie o wątrobie. Detoks organizmu i oczyszczanie wątroby to świetny sposób na odzyskanie dobrej kondycji, lepszą odporność i dobry humor. Przedstawiamy 7 produktów, które pomogą ci pozbyć się toksyn z organizmu i oczyścić wątrobę.
2.1. Cytryna na wątrobę
Oczyszczanie wątroby rozpocznij od wprowadzenia w życie prostego nawyku – codziennie rano, po przebudzeniu, wypijaj szklankę letniej wody z połową cytryny. To nie tylko świetny sposób na oczyszczenie wątroby, ale także na pobudzenie całego układu pokarmowego do wzmożonej pracy. Sok z cytryny jest bogaty w antyoksydanty, witaminę C oraz wzmaga produkcję enzymów w wątrobie, przez co może ona pracować intensywniej. Owoc ten ma również działanie alkalizujące, a więc świetnie odkwasza organizm. Poza tym napój z wody i soku z cytryny bardzo dobrze rozbudza i dodaje energii, dlatego stanowi zdrowszą alternatywę dla porannej kawy.
2.2. Czosnek
Nasze babcie uznają czosnek za naturalny antybiotyk, ponieważ wzmacnia odporność oraz ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Warto wiedzieć, że zawarte w nim związki siarki aktywują enzymy, które umożliwiają skuteczne usuwanie toksyn z organizmu i oczyszczanie wątroby. Czosnek zawiera allicynę i selen, czyli substancje, które dodatkowo chronią wątrobę. Warto więc dodawać to warzywo do potraw nie tylko dla walorów smakowych, ale również właściwości prozdrowotnych.
2.3. Właściwości grejpfruta
Grejpfrut to jeden z najbardziej lubianych owoców osób odchudzających się, ponieważ pomaga pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej. Znajdujące się w nim przeciwutleniacze i witaminy pobudzają produkcję enzymów, które umożliwiają wątrobie naturalne oczyszczanie organizmu.
2.4. Zielona herbata
Moda na zieloną herbatę nigdy nie przemija – nic dziwnego, ponieważ to jeden z najzdrowszych napojów na świecie. Zawarte w jej liściach katechiny likwidują tłuszcz, który odkłada się w wątrobie oraz wspomagają prawidłowe funkcjonowanie tego narządu. Zielona herbata jest skarbnicą antyoksydantów, które niszczą toksyny, dlatego warto ją pić każdego dnia, by uniknąć gromadzenia się szkodliwych substancji w organizmie. Poza tym naparem dobrze jest również sięgnąć po zioła na wątrobę, które przyspieszają jej regenerację.
2.5. Burak na wątrobę
Chociaż buraki są bardzo tanie i powszechnie dostępne, zbyt rzadko trafiają na nasze talerze. Czas to zmienić, bo te niepozorne czerwone warzywa kryją w sobie wielką leczniczą moc. Sok z buraków to znany sposób na obniżenie ciśnienia, ale wpływa też na oczyszczanie wątroby – wspomaga filtrację krwi i wypłukuje toksyny z organizmu.
Szczególnie korzystna jest znajdująca się w tym warzywie betaina, która chroni drogi żółciowe zapewniające poprawne funkcjonowanie i oczyszczanie wątroby. Buraki obniżają także poziom homocysteiny i stymulują produkcję kwasu żołądkowego.
2.6. Awokado
Coraz więcej z nas sięga po awokado, które jest dobrym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych. Oto kolejny powód, aby jeść je częściej – owoc ten zabezpiecza wątrobę przed uszkodzeniami. Japońscy badacze porównali 21 różnych owoców i okazało się, że to właśnie awokado najlepiej chroni przed galaktozaminą – bardzo toksyczną substancją, która niszczy komórki wątroby.
2.7. Zielone warzywa
Zielone warzywa liściaste to smaczna recepta na wiele problemów zdrowotnych. Szpinak, rukola, jarmuż, cykoria, rukiew wodna czy sałata są bogate w chlorofil, który umożliwia zarówno oczyszczanie wątroby, jak i krwi. Znajduje się w nich mnóstwo substancji (m.in. kwas foliowy), które pomagają neutralizować metale ciężkie, związki chemiczne oraz pestycydy, trafiające do wątroby.
2.8. Ostropest plamisty w diecie
To kolejny obowiązkowy składnik diety dla wątroby. Za sprawą sylimaryny odtruwa, detoksykuje i regeneruje narząd. Co więcej, uniemożliwia wnikanie szkodliwych związków w głąb komórek organu. Spożywając ostropest, zwiększymy produkcję żółci i pobudzimy jej wydzielanie, co znacznie poprawia trawienie i powoduje szybsze oczyszczanie wątroby.