8 z 9Musztarda
To wspaniała przyprawa do sosów, sałatek i kanapek z wędliną, zwłaszcza gdy twoim problemem są częste stany zapalne. Musztarda zmniejsza też ryzyko występowania niektórych nowotworów, a wszystko dzięki gorczycy. Te żółte kuleczki odpowiadają za całe dobroczynne działanie musztardy, ponieważ zawierają związek o nazwie kurkumina, który daje nie tylko żółty kolor, ale i wszystkie zdrowotne korzyści. To dlatego zamiast musztardy, w której znajduje się zmielona gorczyca, lepiej wybrać francuską, w której znajdziemy całe jej ziarna.
Wystarczy jedynie zmiana przygotowywania niektórych posiłków i dodanie innych składników, abyśmy mogli cieszyć się lepszym zdrowiem. Te drobne zmiany w codziennym gotowaniu nie zmienią twojej diety, ale sprawią, że pokarmy będą się lepiej wchłaniały i uwalniały do naszego organizmu więcej składników odżywczych i witamin.