Trwa ładowanie...

Osiem zaskakujących produktów, które obniżą poziom cholesterolu

8 zaskakujących produktów, które obniżą poziom cholesterolu
8 zaskakujących produktów, które obniżą poziom cholesterolu (East News)

Odpowiednio skomponowana dieta może mieć znaczący wpływ na obniżenie wysokiego poziom cholesterolu. Dietetycy wymieniają produkty, które najlepiej radzą sobie ze złogami i trójglicerydami we krwi. Pewnie większość z nich masz w swoim domu.

spis treści

1. Dieta a wysoki cholesterol

Osobom, u których zdiagnozowano wysoki poziom cholesterolu, lekarze zazwyczaj zalecają zmianę diety. Aby uniknąć zawału czy udaru, należy zrezygnować przede wszystkim z tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans.

(East News)
Zobacz film: "Prof. Zajkowska o twindemii"

Tłuszcze nasycone znajdują się w takich produktach jak:

  • mięso wołowe,
  • masło,
  • smalec, tłuste produkty mleczne.

"Największy wpływ na nasz poziom cholesterolu ma zastąpienie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi" – mówi dr Kevin Klatt, badacz żywienia z Baylor College of Medicine w Houston. Wyeliminowanie tych pokarmów z diety to pierwszy krok w obniżeniu wysokiego cholesterolu.

2. Co pomoże obniżyć LDL?

Produkty bogate w kwasy omega-3 oraz zdrowe tłuszcze ważne w walce z cholesterolem, to ryby, orzechy czy różne nasiona. Inne niezwykle ważne produkty to te, które są źródłem błonnika. Należą do nich: owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste czy rośliny strączkowe.

"Wykazano, że dieta bogata w błonnik skutecznie obniża poziom cholesterolu"– mówi Julia Zumpano, dietetyk w Cleveland Clinic.

3. Osiem produktów, które obniżą poziom cholesterolu

Eksperci wymieniają osiem produktów spożywczych, które mogą pomóc w obniżeniu poziom cholesterolu. Są to:

Fasola – jest doskonałym źródłem białka, z powodzeniem może być stosowana zamiast żywności zawierającej duże ilości tłuszczów nasyconych. "Fasola to świetny zamiennik mięsa" – mówi Zumpano. Poza tym fasola jest także bogata w błonnik, który może pomóc obniżyć poziom LDL.

Orzechy – są źródłem białka, tłuszczów nienasyconych i błonnika. Przed zakupem warto upewnić się, że wybrany produkt ma niską zawartość dodanych cukrów i soli. Możesz wprowadzić je do swojej diety w postaci przekąsek, dodatku do sałatki lub smoothie.

Oliwa z oliwek – jest bardzo dobrym, zdrowym dla serca tłuszczem, który może zastąpić te niezdrowe tłuszcze. Poprawia pracę układu krążenia.

Nasiona chia, lnu, dyni i słonecznika – zawierają nie tylko błonnik, ale także nienasycone tłuszcze, które pozytywnie wpływają na pracę serca i pomogają pozbyć się cholesterolu i złogów z tętnic.

Jabłka – są doskonałym źródłem rozpuszczalnego błonnika, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Badania opublikowane w European Journal of Nutrition wykazały, że uczestnicy badania, którzy jedli 550 gramów jabłek dziennie, mieli niższy poziom cholesterolu. Efektu tego nie zaobserwowano u uczestników badania, którzy pili klarowny sok jabłkowy.

Awokado – jest bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, posiada bardzo dobry stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6. Nie zawiera cholesterolu, za to obfituje w sterole roślinne, co pomaga zwalczać poziom złego tłuszczu w organizmie.

Tłuste ryby takie jak: anchois, czarny dorsz, makrela lub łosoś, mogą obniżyć poziom cholesterolu na kilka sposobów. Przede wszystkim tłuste ryby można stosować jako zamiennik innych źródeł białka, które zawierają dużo tłuszczów nasyconych. Po drugie, tłuste ryby są dobrą mieszanką nienasyconych tłuszczów, w tym kwasów tłuszczowych omega-3, które, jak wykazano, zmniejszają ryzyko zawału serca i udaru mózgu.

Filtrowana kawa – nieprzefiltrowana kawa zawiera substancje, które podnoszą stężenie cholesterolu we krwi. Użycie filtra usuwa je i obniża ryzyko ataku serca oraz przedwczesnej śmierci – twierdzą naukowcy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze