Trwa ładowanie...

Alternatywa dla porannej kawy. Napar mocy jogina poprawi trawienie i wzmocni odporność

Avatar placeholder
Milena Górecka 31.12.2023 10:28
Alternatywa dla porannej kawy. Poprawia trawienie i wzmacnia odporność
Alternatywa dla porannej kawy. Poprawia trawienie i wzmacnia odporność (Getty Images)

Herbata jogina – znana również jako Yogi Tea - ma swoje korzenie w tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej. Składniki herbaty zostały tak dobrane, by wspierać zdrowie i samopoczucie - zarówno fizyczne, jak i psychiczne. Jak przyrządzić ją w domu?

spis treści

1. Czym jest herbata jogina?

Herbata jogina to herbata biała lub czarna z dodatkiem mieszanki przypraw, które mają różnorodne korzyści zdrowotne. Nazwa herbaty pochodzi od Yogi Bhajana, nauczyciela jogi, który popularyzował ten napar, serwując go swoim uczniom po zajęciach.

Główne składniki herbaty jogina to:

Zobacz film: "Imbir na przeziębienie"
  • imbir – znany ze swoich właściwości przeciwzapalnych i wspomagających trawienie,
  • czarny pieprz – wspiera przyswajanie składników odżywczych i ma właściwości antyoksydacyjne,
  • goździki – mają działanie antyseptyczne i przeciwutleniające,
  • kardamon – ulży w problemach trawiennych i działa jako naturalny środek uspokajający,
  • cynamon – reguluje poziom cukru we krwi i poprawia krążenie.

Te składniki wspólnie działają na poprawę trawienia, wzmacniają odporność, a także mogą pomagać w złagodzeniu stresu i poprawie ogólnego samopoczucia.

2. Jak spożywać herbatę jogina?

Herbatę jogina najlepiej spożywać na ciepło – idealnie nadaje się na chłodne dni lub jako relaksujący napój po praktyce jogi (albo dowolnych innych ćwiczeniach). Świetnie sprawdza się również jako alternatywa dla porannej kawy!

Tym, którym smak "czystej" herbaty jogina nie odpowiada, zaleca się dodanie do niej odrobiny mleka (krowiego lub roślinnego) lub łyżeczki miodu.

3. Jak przygotować herbatę jogina?

Najpierw przygotuj składniki, pamiętając o tym, że proporcje zależą od indywidualnych preferencji. To, czy wybierzesz imbir świeży, czy suszony również jest kwestią gustu.

  • Zagotuj wodę w dużym garnku.
  • Dodaj imbir, czarny pieprz, goździki oraz laski cynamonu.
  • Gotuj na wolnym ogniu przez około 20-30 minut.
  • Dodaj torebki/susz czarnej lub białej herbaty.
  • Parz przez kolejne 5 minut.
  • Odcedź napar do dzbanka lub bezpośrednio do filiżanek.
  • Dodaj mleko oraz miód do smaku.

Smacznego!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze