Antyrakowa ryba. Niestety Polacy prawie nie jedzą
Dietetycy apelują, żeby włączyć więcej ryb do naszej diety. Jadamy je coraz częściej, gdyż towarzyszy nam przekonanie, że są zdrowe. Jednak niektóre gatunki nadal są niedoceniane. Ta ryba zawiera mnóstwo składników odżywczych. Okazuje się, że jej regularne spożywanie pomaga w walce z rakiem.
1. Antyrakowa ryba
Mowa o halibucie.
Niestety Polacy rzadko po niego sięgają. Wybierają raczej dorsza, łososia lub makrelę. A to duży błąd!
Halibut jest bogaty w sole mineralne i witaminy, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie.
Ze względu na niewielką ilość tłuszczu polecany jest osobom walczącym z nadwagą. Posiada dużo białka. Zawiera również składniki mineralne takie jak magnez, fosfor, potas, selen. Jest także źródłem witamin B6, B12 oraz niacyny. Dzięki nim nasza skóra, błony śluzowe i włosy są zdrowe. Zapobiegają też anemii.
Halibut dzięki witaminom, minerałom i kwasom tłuszczowym zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Kwas tłuszczowy ma działanie przeciwzapalne i wspomaga pracę mózgu. Ponadto może zapobiegać niektórym nowotworom (na przykład piersi, okrężnicy i prostaty). Składnik ten zmniejsza też ryzyko wystąpienia miażdżycy, udaru mózgu oraz zawału serca.
Regularne spożywanie halibuta pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego i wzmocnić układ odpornościowy.
Niezaprzeczalnie halibut posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jednak nie każdy może regularnie spożywać tę rybę. Powinny z niej zrezygnować kobiety w ciąży i matki karmiące piersią. Powód? Zawiera związki rtęci, które mogą doprowadzić do uszkodzenia płodu. Unikać go powinny także dzieci w wieku rozwojowym.
Rtęć w mięsie halibuta łatwo przenika przez krew i łożysko. W przypadku ciąży spożywanie więcej niż 100 g mięsa halibuta jest niezalecane.
2. Jakiego halibuta wybrać?
Przed zakupem ryby powinniśmy zwrócić uwagę na zapach halibuta. Świeży ma zapach wody morskiej. Należy także spojrzeć na oczy, które nie powinny być zapadnięte ani mętne. Ostatnim krokiem jest ocena ciała ryby. Mięso świeżego i zdrowego halibuta nie posiada przebarwień lub odkształceń.
Gdy już wybierzemy najlepszy okaz, trzeba go tylko przyrządzić. Halibut będzie dobrze smakował zarówno pieczony, jak i smażony. Jednak najkorzystniejsze dla zdrowia będzie ugotowanie ryby na parze.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl