Apelują do turystów o ostrożność. Polacy często kupują je na urlopie
Oscypki to jeden ze znaków rozpoznawczych polskich gór. W wielu miejscach kraju można znaleźć też wyroby podobne do tych kultowych serów. Sanepid wziął pod lupę stoiska z tym przysmakiem. Posypały się kary.
1. Uwaga na stoiska z żywnością
Jak się okazuje, nie wszyscy sprzedawcy żywności stosują się do zasad odpowiedniego przechowywania żywności, a tym samym narażają konsumentów na wiele przykrych konsekwencji.
Sanepid zajął się odwiedzaniem straganów i stoisk z przekąskami, posypało się kilka mandatów. Państwowa Inspekcja Sanitarna ostrzega, że sery sprzedawane na Krupówkach nie zawsze spełniają wymogi.
Produkty sprzedawane na straganach powinny być przechowywane w lodówkach, ale sery nie zawsze są przetrzymywane w odpowiednich miejscach i temperaturach. Taka żywność może doprowadzić do przykrych konsekwencji.
Podczas kontroli siedemnastu stoisk na Krupówkach, inspektorzy wypisali trzy mandaty karne ze względu na nieodpowiednie warunki, w których była przychowywana żywność. Sanepid apeluje do turystów, by byli ostrożni.
2. Zwróć uwagę na przechowywanie
Spożycie nieświeżej żywności może skończyć się zatruciem, a wymioty i biegunka to zdecydowanie dolegliwości, których lepiej unikać, szczególnie podczas wakacyjnego wyjazdu.
Warto zwracać uwagę na to, czy produkty są świeże i w jakich warunkach są przechowywane. Latem bakterie rozwijają się znacznie szybciej i naprawdę łatwo o zatrucie. Pierwsze objawy zwykle pojawiają się już po kilku godzinach.
Do najczęstszych chorobotwórczych drobnoustrojów w naszym kraju należą bakterie Salmonella, listeria, gronkowiec złocisty, pałeczka czerwonki, pałeczka okrężnicy, laseczka jadu kiełbasianego oraz campylobacter.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl