Czysta trucizna czy samo zdrowie? Spór o olej kokosowy

Burza po słowach profesor Karin Michels, która twierdzi, że: ”olej kokosowy to czysta trucizna”. Tak zachwalany produkt spożywczy miałby zniknąć z naszej kuchni? Odpowiedź jest zawarta w sławnym twierdzeniu Paracelsusa: "Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, bo tylko dawka czyni truciznę."

Po wykładzie znanej profesorki olej kokosowy zyskał złą sławę (123rf.com)Po wykładzie znanej profesorki olej kokosowy zyskał złą sławę (123rf.com)

HIT czy KIT?

Olej kokosowy miał być doskonały w kuchni, kosmetyce i mieć zbawienne wpływ na zdrowie. Można by rzec, że to produkt cenniejszy niż złoto.

Na chwilę jednak straciliśmy tę pewność. Wszystko za sprawą profesor Karin Michels z Uniwersytetu Harvarada, która uważa, że olej kokosowy jest tak samo szkodliwy jak smalec czy masło. Kobieta określa produkt jako “czystą truciznę i najgorszą rzecz jaką można jeść”. Zwraca uwagę, że nie ma udokumentowanych analiz badawczych, które dowiodłyby, że olej ten ma właściwości zdrowotne. Wiadomo natomiast, jaki jest skład produktu. W 82 proc. są to tłuszcze nasycone. W ostatecznym rozrachunku jest to więcej niż w maśle i smalcu. Jej 50-minutowy wykład na Youtube obejrzało już milion osób.

Amerykańska Organizacja Kariologów (American Heart Association - AHA) jest zdania, że olej kokosowy wpływa negatywnie na nasze zdrowie w takim samym stopniu, co tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Prowadzi to do chorób serca czy miażdżycy.

Czy olej kokosowy to "czysta trucizna"?

Olej kokosowy nie posiada w sobie kwasów omega-3 które poddawane obróbce termicznej są rakotwórcze (123rf.com)
Olej kokosowy nie posiada w sobie kwasów omega-3 które poddawane obróbce termicznej są rakotwórcze (123rf.com)

Z powyższymi założeniami nie zgadza się nasz specjalista, Piotr Żeberkiewicz, dietetyk i trener personalny.

- Nie mogę zgodzić się z tezą pani profesor. To tak jakby powiedzieć, że powietrze, którym oddychamy, to też "czysta trucizna” - mówi Żeberkiewicz.

Popularność oleju kokosowego

Dziś trudno ustalić, w którym momencie olej kokosowy stał się taki popularny. Może być to zasługą badań z początku lat 2000. Dowiodły one, że olej kokosowy przyśpiesza odchudzanie. Modę na jego spożycie zapoczątkowały gwiazdy Hollywood. Należały do nich Miranda Kerr czy Angelina Jolie. W naszym kraju jego propagatorką jest Anna Lewandowska. Jakie cenne właściwości ma ten tłuszcz?

- Olej kokosowy ma wiele właściwości. Główną jest wysoki "punkt dymienia" podczas smażenia oraz to, że nie posiada w sobie kwasów omega-3, które poddawane obróbce termicznej są rakotwórcze. W przeciwieństwie do np. oleju lnianego czy oliwy z oliwek – mówi dietetyk.

Skąd kontrowersje?

Najnowsze analizy uderzają w olej kokosowy, dyskwalifikując go z pozycji ”superfoods". Jakie są tego przyczyny?

- Moim zdaniem uderza on w przemysł, który produkuje najpopularniejsze oleje np: słonecznikowy, palmowy czy oliwę z oliwek. Co za tym idzie ich sprzedaż spada. Wielokrotnie czytałem wypowiedzi profesorów i doktorów, pod którymi były informacje, iż jest to artykuł sponsorowany przez jedną z wiodących firm produkujących olej palmowy – mówi Żeberkiewicz.

Wbrew temu, o czym mówi prof. Karin Michels, istnieją badania, które potwierdzają dobroczynne działania tego tłuszczu. Niezależne ośrodki naukowe (np. Centrum Doskonałości w Badaniach i Opiece nad Chorobą Alzheimera z Australii, Centrum Badań nad Żywnością i Innowacjami z Loncoln Univeristy czy Szkoła Zdrowia Publicznego z Curtin) przeprowadziły analizy, które dowiodły, że olej kokosowy wpływa pozytywnie na proces odchudzania, insulinoodporność oraz nadciśnienie.

- Olej kokosowy polecany jest przede wszystkim sportowcom. Ich metabolizm kwasów tłuszczowych jest nieco inny niż u przeciętnego Kowalskiego, którego aktywność fizyczna nie jest większa niż np. dwa spacery w tygodniu lub siłownia raz lub dwa w tygodniu. Olej jest bogaty w kwas laurynowy, który jest bardzo energetyczny, czyli po jego spożyciu czujemy się jak po wypiciu kawy. Każdy z nas może spożywać olej kokosowy, ale w ilości nie większej niż 10 gramów dziennie, biorąc pod uwagę iż całodzienna podaż tłuszczy to około 50-60 gramów – mówi Żeberkiewicz.

Osoby, które mają podwyższony cholesterol powinny zrezygnować ze spożywania tłuszczu.

- Oleju kokosowego należy unikać przy wysokim poziomie LDL a niskim HDL. Dla przykładu HDL wynosi 30mg/dl a LDL 180mg/dl. W takim przypadku należy obniżyć podaż oleju kokosowego, zwiększając podaż oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek (oczywiście na zimno) – mówi dietetyk.

Ci, którzy liczą na jednoznaczny werdykt czy olej kokosowy jest zdrowy czy nie, mogą czuć się rozczarowani. Prawda leży pośrodku:

- Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Ważne, by zachować zdrowy rozsądek w tym, co i kiedy jemy. W codziennej praktyce stosuję olej kokosowy od wielu lat z bardzo dobrymi efektami. Jeżeli nie będziemy go nadużywać nie ma żadnych przeciwwskazań, aby z niego korzystać – podsumowuje Żeberkiewicz.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka