Najpopularniejsze mity o oleju kokosowym

Olej z kokosa możemy znaleźć w większości polskich domów. Nie tylko w kuchni, ale i w łazience. Przyjemnie pachnie, natłuszcza lepiej niż balsamy do ciała, a stosowany podczas gotowania i smażenia, nadaje potrawom delikatny smak.

Słyszeliśmy już o nim wiele: naturalny tłuszcz odchudza, zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca czy udaru mózgu, a nawet zabija wirusy i bakterie. Jak się jednak okazuje, nie wszystkie informacje o nim są prawdziwe.

Pierwszy mit dotyczy jego wpływu na odchudzanie. Dietetycy przestrzegają – zmiana stosowanego do tej pory tłuszczu na olej kokosowy nie sprawi, że w magiczny sposób stracimy na wadze. Dla osób chcących wysmuklić sylwetkę polecamy oliwę, olej rzepakowy czy olej lniany.

Świetnie sprawdzi się też awokado, które jest bogactwem kwasu oleinowego wpływającego na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Olej z kokosa stosujmy tylko czasami – jako alternatywy dla margaryny czy masła.

Zobacz także: Poznaj mity na temat metabolizmu

Olej kokosowy ma nie tylko zalety, ale i wadyOlej kokosowy ma nie tylko zalety, ale i wady
Źródło zdjęć: © 123rf
Magdalena Bury

/ 4Niekorzystny wpływ na serce

Olej kokosowy nie powinien być spożywany przez osoby znajdujące się w grupie podwyższonego ryzyka wystąpienia chorób serca. Tylko w jednej łyżce znajdziemy dużą ilość tłuszczów nasyconych, które nie są mile widziane w diecie. Przyjmowane regularnie mogą bowiem przyczynić się do zawału czy rozwoju miażdżycy.

Tłuszczu kokosowego nie zamieniajmy na równie popularny olej palmowy. Najlepsze dla serca będą: olej rzepakowy, konopny czy zwykła oliwa z pierwszego tłoczenia.

/ 4Niszczenie wirusów

W oleju kokosowym znajdziemy kwas laurynowy
W oleju kokosowym znajdziemy kwas laurynowy © 123rf

W składzie oleju kokosowego znajduje się kwas laurynowy – związek wykazujący właściwości antybakteryjne. Nie jest on jednak wykorzystywany przez organizm w całości. Chociaż w procesach zamieniany jest na energię, nie wpływa na regenerację komórek.

W rezultacie nie wzmacnia on odporności, o czym informują producenci tego produktu. Dodatkowo, olej kokosowy może wywoływać reakcje alergiczne.

/ 4Nie dla diabetyków

Często słyszymy, że olej kokosowy to bogactwo nasyconych kwasów tłuszczowych, które nie powodują skoków cukru we krwi. Okazuje się jednak, że tłuszcz z kokosa spożywany zbyt często może wpłynąć na rozwój cukrzycy.

Prawdą jest jedynie opinia, że stosowany codziennie powoduje dolegliwości ze strony układu pokarmowego, np. biegunkę. Jest to związane z negatywnym wpływem oleju kokosowego na florę bakteryjną jelit.

/ 4Ochrona przed słońcem

Wiele naturalnych kosmetyków powstaje na bazie kokosa
Wiele naturalnych kosmetyków powstaje na bazie kokosa © 123rf

Wiele kobiet stosuje olej kokosowy jako środek do pielęgnacji – dodajemy go do peelingów, maseczek i używamy jako krem. Możemy spotkać się także z opinią, że tłuszcz z kokosa jest idealną alternatywą dla olejków do opalania.

Nie tylko chroni przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym, ale i sprawia, że skóra natychmiast staje się brązowa. Obalamy ten mit. Olej kokosowy ma niski wskaźnik ochrony przeciwsłonecznej. Jeżeli chcemy więc uniknąć oparzeń, sięgajmy po sprawdzone kosmetyki z drogerii lub apteki.

Olej kokosowy doskonale sprawdzi się natomiast jako kosmetyk do włosów. Dzięki zestawowi składników mineralnych, takich jak: magnez, potas i cynk, zamyka łuski włosów i zapobiega rozdwajaniu się końcówek. Mitem jest więc opinia, że tłuszcz tego rodzaju zniszczy naszą fryzurę.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka