2 z 6Paluszki rybne firmy Family Fish
Pierwszym testowanym przez nas produktem są panierowane i mrożone paluszki rybne firmy Family Fish. Tylko 50 proc. ich składu to mielone mięso ryb białych.
- Główny składnik paluszków rybnych stanowi MOMR, czyli mechanicznie odkostnione mięso rybne, pozbawione kawałków skóry i ości. Najczęściej stosuje się rozdrobnione mięso ryb chudych i średnio tłustych o jasnym mięsie. Właśnie mięso rybne (min. 60 proc.!) powinno zajmować pierwszą pozycję w składzie opisanym na opakowaniu produktu – dodaje dietetyk Monika Jaśkiewicz.
Oprócz mąki pszennej, oleju rzepakowego czy płatków ziemniaczanych, których zadaniem jest zatrzymywanie nadmiaru wody, w tych paluszkach rybnych znajdziemy związki chemiczne o tajemniczych nazwach.
Chociaż stabilizator E451 i regulator kwasowości E450 są zaliczane do substancji niezagrażających naszemu zdrowiu, w dużych ilościach mogą nam zaszkodzić. Efektem będzie zmniejszone wchłanianie żelaza, magnezu czy wapnia.
Sprawdź również: Jedzenie ryb szkodzi. Sprawdź, dlaczego