3 z 6Paluszki rybne firmy Fish Time
Testowanym przez nas produktem są także panierowane paluszki rybne z filetów. Zawierają 61 proc. ryb białych (mintaj oraz morszczuk). W panerce natomiast znajdziemy mąkę pszenną, sól, drożdże i paprykę. Paluszki są wstępnie podsmażone na oleju rzepakowym. W składzie znajduje się też skrobia ziemniaczana, grysik ryżowy oraz kolejna porcja soli.
- Paluszki rybne dostępne na rynku są uprzednio panierowane i obsmażane we fryturach otrzymanych z utwardzonych olejów roślinnych. Jest to najgorszy rodzaj tłuszczu, który wpływa na poziom cholesterolu i wzrost ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Panier użyty do tego typu produktów charakteryzuje się bogatym, ale niekoniecznie zachęcającym, składem - komentuje dietetyczka.
Przeczytaj również: Smażysz na smalcu? Sprawdź, jakich efektów możesz się spodziewać