Trwa ładowanie...

Badania wykazały, że przetworzone mięso zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci, ale świeże jest dobre dla zdrowia. Nowe badania

"Nie znaleźliśmy znaczących związków między nieprzetworzonym czerwonym mięsem i spożyciem drobiu a śmiertelnością lub poważnymi chorobami serca - piszą naukowcy w opublikowanym pod koniec marca badaniu. Zaznaczają jednak, że wpływ mięsa przetworzonego na organizm jest wręcz destrukcyjny.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

spis treści

1. Mięso nie takie złe jak sądzono?

Jedzenie smażonego bekonu, kiełbasy, salami, parówek czy szynki wiąże się z pogorszeniem stanu zdrowia i zwiększeniem ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, ale spożywanie gotowanej wieprzowiny, wołowiny czy drobiu w ograniczonych ilościach - już nie - podali naukowcy w artykule opublikowanym w The American Journal of Clinical Nutrition.

Kwestii wpływu jedzenia mięsa na zdrowie serca przyjrzał się zespół naukowców z kilku uniwersytetów, w tym Uniwersytetu McMaster w Kanadzie. Badacze przeanalizowali dane pochodzące od 134 297 osób z 21 krajów (m.in. Kanady, Szwecji, Rosji, RPA, Indii i Brazylii) i obejmujące okres ponad 9 lat.

Eksperci twierdzą, że spożywanie więcej niż trzech porcji nieprzetworzonego czerwonego lub białego mięsa tygodniowo nie wiązało się z wyższym ryzykiem chorób serca lub z wcześniejszą śmiercią. Dodają jednak, że osoby, które jadły więcej niż 2 porcje tygodniowo mięsa przetworzonego, były bardziej narażone na poważne choroby układu krążenia, a nawet śmierć niż te, które takich produktów nie spożywały.

2. Azotany szkodliwe dla zdrowia

Wyniki tych badań potwierdzają to, o czym eksperci mówili już od dawna: zbyt częste jedzenie przetworów mięsnych to prosta droga do miażdżycy, zakrzepicy i innych chorób sercowo-naczyniowych. Analizy rzucają jednak na ten fakt nowe światło.

"Potencjalny niekorzystny wpływ przetworzonego mięsa na zdrowie może nie być całkowicie spowodowany zawartością w nim tłuszczów nasyconych lub cholesterolu, ponieważ ilości tych składników odżywczych są podobne w przetworzonych i nieprzetworzonych mięsach. Ilości konserwantów i dodatków do żywności w mięsie przetworzonym i nieprzetworzonym znacznie się różnią, co może częściowo wyjaśniać ich odmienny wpływ na zdrowie" - czytamy w najnowszym badaniu.

Badacze twierdzą, że zawartość azotanów w przetworzonym mięsie wyjaśnia duży odsetek zwiększonego ryzyka śmiertelności z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Naukowcy zauważają, że niekorzystny wpływ na tego typu schorzenia oraz na choroby układu oddechowego zaobserwowano tylko w przypadku spożycia przetworzonego mięsa, które zawiera duże ilości azotanów. Badania nad obecnością tego typu związków w żywności prowadzono zarówno w Stanach Zjednoczonych, jak i w Europie.

3. Dieta roślinna zamiast mięsa

O tym, że czerwone mięso negatywnie wpływa na ludzki organizm, informuje nawet Światowa Organizacja Zdrowia. WHO przestrzega przed zbyt częstym jedzeniem kiełbas, salami, parówek i innych tego typu produktów.

Wiąże je bezpośrednio nie tylko z większym ryzykiem chorób serca, ale także nowotworów, np. raka jelita grubego i zaleca, by do menu wprowadzić więcej produktów roślinnych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.