Badania wykazały, że przetworzone mięso zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci, ale świeże jest dobre dla zdrowia. Nowe badania
"Nie znaleźliśmy znaczących związków między nieprzetworzonym czerwonym mięsem i spożyciem drobiu a śmiertelnością lub poważnymi chorobami serca - piszą naukowcy w opublikowanym pod koniec marca badaniu. Zaznaczają jednak, że wpływ mięsa przetworzonego na organizm jest wręcz destrukcyjny.
1. Mięso nie takie złe jak sądzono?
Jedzenie smażonego bekonu, kiełbasy, salami, parówek czy szynki wiąże się z pogorszeniem stanu zdrowia i zwiększeniem ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, ale spożywanie gotowanej wieprzowiny, wołowiny czy drobiu w ograniczonych ilościach - już nie - podali naukowcy w artykule opublikowanym w The American Journal of Clinical Nutrition.
Kwestii wpływu jedzenia mięsa na zdrowie serca przyjrzał się zespół naukowców z kilku uniwersytetów, w tym Uniwersytetu McMaster w Kanadzie. Badacze przeanalizowali dane pochodzące od 134 297 osób z 21 krajów (m.in. Kanady, Szwecji, Rosji, RPA, Indii i Brazylii) i obejmujące okres ponad 9 lat.
Eksperci twierdzą, że spożywanie więcej niż trzech porcji nieprzetworzonego czerwonego lub białego mięsa tygodniowo nie wiązało się z wyższym ryzykiem chorób serca lub z wcześniejszą śmiercią. Dodają jednak, że osoby, które jadły więcej niż 2 porcje tygodniowo mięsa przetworzonego, były bardziej narażone na poważne choroby układu krążenia, a nawet śmierć niż te, które takich produktów nie spożywały.
2. Azotany szkodliwe dla zdrowia
Wyniki tych badań potwierdzają to, o czym eksperci mówili już od dawna: zbyt częste jedzenie przetworów mięsnych to prosta droga do miażdżycy, zakrzepicy i innych chorób sercowo-naczyniowych. Analizy rzucają jednak na ten fakt nowe światło.
"Potencjalny niekorzystny wpływ przetworzonego mięsa na zdrowie może nie być całkowicie spowodowany zawartością w nim tłuszczów nasyconych lub cholesterolu, ponieważ ilości tych składników odżywczych są podobne w przetworzonych i nieprzetworzonych mięsach. Ilości konserwantów i dodatków do żywności w mięsie przetworzonym i nieprzetworzonym znacznie się różnią, co może częściowo wyjaśniać ich odmienny wpływ na zdrowie" - czytamy w najnowszym badaniu.
Badacze twierdzą, że zawartość azotanów w przetworzonym mięsie wyjaśnia duży odsetek zwiększonego ryzyka śmiertelności z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Naukowcy zauważają, że niekorzystny wpływ na tego typu schorzenia oraz na choroby układu oddechowego zaobserwowano tylko w przypadku spożycia przetworzonego mięsa, które zawiera duże ilości azotanów. Badania nad obecnością tego typu związków w żywności prowadzono zarówno w Stanach Zjednoczonych, jak i w Europie.
3. Dieta roślinna zamiast mięsa
O tym, że czerwone mięso negatywnie wpływa na ludzki organizm, informuje nawet Światowa Organizacja Zdrowia. WHO przestrzega przed zbyt częstym jedzeniem kiełbas, salami, parówek i innych tego typu produktów.
Wiąże je bezpośrednio nie tylko z większym ryzykiem chorób serca, ale także nowotworów, np. raka jelita grubego i zaleca, by do menu wprowadzić więcej produktów roślinnych.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl