Bakalie, które wykazują działanie antynowotworowe (WIDEO)
Bakalie to moc witamin i składników mineralnych. Zawierają także cenne antyoksydanty, które - jak pokazują badania naukowe - mogą być silną tarczą przeciwko chorobom nowotworowym. Warto dodawać bakalie do świątecznych potraw, ale także włączyć je do codziennej diety.
Dlaczego?
Zawierają witaminę E, kwas foliowy, magnez, potas i błonnik.
Dzięki silnym przeciwutleniaczom wykazują działanie przeciwnowotworowe. Np. figi wśród wszystkich bakalii zawierają najwięcej błonnika, dlatego skutecznie likwidują zaparcia. Odkwaszają organizm, a ze względu na działanie antybakteryjne, pozwalają leczyć wrzody żołądka i zapobiegają powstawaniu nowych. Włączenie fig do diety sprzyja ochronie nie tylko przed rakiem żołądka, ale także jelit.
Z kolei rodzynki to afrodyzjak, który zawiera aminokwasy argininy, wpływające na libido seksualne, niepłodność i impotencję. Garść rodzynek spożywana dwa razy w tygodniu zmniejsza ryzyko wystąpienia raka prostaty.
Jakie bakalie warto jeszcze jeść? Zobacz WIDEO.