Bakterie E. coli w Niemczech
Do 30 maja w Niemczech zanotowano 14 zgonów w wyniku zakażenia pałeczkami okrężnicy. Groźne bakterie znaleziono na warzywach sprowadzanych z Hiszpanii.
1. Pałeczki okrężnicy
Escherichia coli to bakteria Gram-ujemna, która powszechnie występuje w jelicie człowieka i zwierząt, gdzie wchodzi w skład flory bakteryjnej. Wraz z kałem i wydzielinami może przedostać się do gleby i wody. Niektóre jej szczepy mogą stać się przyczyną groźnych chorób układu pokarmowego i moczowego. U chorego produkowane przez E. coli toksyny prowadzą do zespołu hemolityczno-mocznicowego, a w konsekwencji do niewydolności nerek.
2. Fala zachorowań w Niemczech
W Niemczech do tej pory odnotowano ponad 1200 potwierdzonych infekcji bakterią E. coli, jak i podejrzeń zakażenia. W wyniku choroby zmarło 14 osób, z czego 12 stanowiły kobiety. Niemiecki resort zdrowia przyznaje, że najprawdopodobniej będą kolejne zachorowania, jednak wydaje się, iż przekroczono punkt kulminacyjny fali. W czasie weekendu przypadków zakażeń było mniej niż wcześniej. Mniej również było przypadków zespołu hemolityczno-mocznicowego. Lekarze podkreślają jednak o bezwzględnej konieczności przestrzegania zasad higieny i niespożywania surowych warzyw. Mycie ich przed jedzeniem nie zapewnia ochrony przed infekcją. Źródła zakażenia wciąż nie są do końca poznane. Wiadomo jednak, iż groźny szczep E. coli wykryto na ogórkach pochodzących z Hiszpanii, którymi handlowano na targu warzyw w Hamburgu.