Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Banan – witaminy, minerały, błonnik

Avatar placeholder
20.05.2021 18:58
Banan – witaminy, minerały, błonnik
Banan – witaminy, minerały, błonnik

Banan jest owocem bardzo lubianym, ale też niezwykle zdrowym. Bogactwo witamin A, C czy błonnika czynią go jedną z najpożywniejszych a zarazem najzdrowszych przekąsek. Jako, że jest niezwykle łagodny dla przewodu pokarmowego i nie ma właściwości alergizujących to mogą go jeść nawet najmniejsze dzieci. Warto jeść dwa banany dziennie.

spis treści

1. Witamy w bananach

Banan jest owocem, który zawiera całą gamę witamin tak bardzo ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wśród witamin wzbogacających właściwości odżywcze banana można wymienić:

  • witaminę A, która dobrze wpływa na wzrok oraz wygląd skóry,
  • witaminę C, wspomagającą odporność organizmu a także mającą działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Ponadto jest doskonałym przeciwutleniaczem i hamuje procesy starzenia się skóry. Poprawia pracę układu krążenia oraz działa przeciwnowotworowo,
  • witaminy z grupy B, które korzystnie działają na układ nerwowy i zapobiegają stresowi. Regulują także poziom serotoniny we krwi. Dodatkowo kontrolują poziom cukru we krwi.
  • witaminę E, która powszechnie jest znana jako witamina płodności i młodości. Posiada także silne własności przeciwutleniające dlatego też hamuje procesy starzenia się skóry oraz chroni przed rozwojem nowotworów. Jest ona także bardzo istotna w procesach zapobiegających rozwojowi zakrzepów,
  • witaminę K, która odgrywa kluczową rolę w ustalaniu poziomu wapnia w organizmie a także wpływa na układ krzepnięcia oraz produkcję protrombiny.
Zobacz film: "Dlaczego warto jeść banana każdego dnia"
Niezwykłe moce zwykłego owocu – poznaj właściwości banana
Niezwykłe moce zwykłego owocu – poznaj właściwości banana [6 zdjęć]

Ten łatwo dostępny i bardzo lubiany owoc ma imponujące właściwości prozdrowotne. Dowiedz się, jakie

zobacz galerię

2. Dlaczego warto jeść banany?

Dlaczego warto jeść banany? Między innymi dlatego, że są one bogatym źródłem minerałów. Do tej grupy zalicza się potas, który ma zbawienny wpływ na układ krążenia i poziom ciśnienia tętniczego krwi. Ponadto w połączeniu z magnezem i wapniem ułatwia odkwaszanie organizmu gdyż te pierwiastki wykazują działanie alkalizujące.

Sam magnez obecny w bananach jest także ważny dla działania układu nerwowego. Usprawnia bowiem pracę mózgu a także ułatwia procesy zapamiętywania i wspomaga koncentrację. Zawartość tego pierwiastka w bananie jest porównywalna do jego ilości w garści orzechów włoskich.

Właściwości odżywcze banana wzbogacone są także przez zawartość żelaza, które stymuluje produkcję hemoglobiny we krwi oraz chroni i ułatwia leczenie niedokrwistości. Ponadto banan zawiera niewielki ilości aminokwasu, tryptofanu, który ma właściwości uspokajające, poprawia nastrój oraz ma wpływ na dobry sen.

Chroni także przed rozwojem depresji. Banan także zawiera pektyny obniżające poziom cholesterolu we krwi i chroniące tym samym przed miażdżycą. Skrobia dodatkowo, łagodzi objawy choroby wrzodowej żołądka oraz zgagi, gdyż powleka narządy układu pokarmowego tworząc swoistą osłonę chroniącą przed sokami trawiennymi.

Błonnik jest kolejnym istotnym elementem zwiększającym właściwości odżywcze bananów. Normalizuje on pracę jelit. Ponadto przez swoje lekkie właściwości zapierające ma zbawienne działanie w przypadku wystąpienia biegunki. Banan jest ponadto lekkostrawny dlatego też dodaje się go do pokarmów dla małych dzieci a także osób chorych z problemami trawiennymi.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze