Banan – witaminy, minerały, błonnik

Banan jest owocem bardzo lubianym, ale też niezwykle zdrowym. Bogactwo witamin A, C czy błonnika czynią go jedną z najpożywniejszych a zarazem najzdrowszych przekąsek. Jako, że jest niezwykle łagodny dla przewodu pokarmowego i nie ma właściwości alergizujących to mogą go jeść nawet najmniejsze dzieci. Warto jeść dwa banany dziennie.

Banan – witaminy, minerały, błonnikBanan – witaminy, minerały, błonnik

Witamy w bananach

Banan jest owocem, który zawiera całą gamę witamin tak bardzo ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wśród witamin wzbogacających właściwości odżywcze banana można wymienić:

  • witaminę A, która dobrze wpływa na wzrok oraz wygląd skóry,
  • witaminę C, wspomagającą odporność organizmu a także mającą działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Ponadto jest doskonałym przeciwutleniaczem i hamuje procesy starzenia się skóry. Poprawia pracę układu krążenia oraz działa przeciwnowotworowo,
  • witaminy z grupy B, które korzystnie działają na układ nerwowy i zapobiegają stresowi. Regulują także poziom serotoniny we krwi. Dodatkowo kontrolują poziom cukru we krwi.
  • witaminę E, która powszechnie jest znana jako witamina płodności i młodości. Posiada także silne własności przeciwutleniające dlatego też hamuje procesy starzenia się skóry oraz chroni przed rozwojem nowotworów. Jest ona także bardzo istotna w procesach zapobiegających rozwojowi zakrzepów,
  • witaminę K, która odgrywa kluczową rolę w ustalaniu poziomu wapnia w organizmie a także wpływa na układ krzepnięcia oraz produkcję protrombiny.

Dlaczego warto jeść banany?

Dlaczego warto jeść banany? Między innymi dlatego, że są one bogatym źródłem minerałów. Do tej grupy zalicza się potas, który ma zbawienny wpływ na układ krążenia i poziom ciśnienia tętniczego krwi. Ponadto w połączeniu z magnezem i wapniem ułatwia odkwaszanie organizmu gdyż te pierwiastki wykazują działanie alkalizujące.

Dlaczego warto jeść banana każdego dnia

Sam magnez obecny w bananach jest także ważny dla działania układu nerwowego. Usprawnia bowiem pracę mózgu a także ułatwia procesy zapamiętywania i wspomaga koncentrację. Zawartość tego pierwiastka w bananie jest porównywalna do jego ilości w garści orzechów włoskich.

Właściwości odżywcze banana wzbogacone są także przez zawartość żelaza, które stymuluje produkcję hemoglobiny we krwi oraz chroni i ułatwia leczenie niedokrwistości. Ponadto banan zawiera niewielki ilości aminokwasu, tryptofanu, który ma właściwości uspokajające, poprawia nastrój oraz ma wpływ na dobry sen.

Chroni także przed rozwojem depresji. Banan także zawiera pektyny obniżające poziom cholesterolu we krwi i chroniące tym samym przed miażdżycą. Skrobia dodatkowo, łagodzi objawy choroby wrzodowej żołądka oraz zgagi, gdyż powleka narządy układu pokarmowego tworząc swoistą osłonę chroniącą przed sokami trawiennymi.

Błonnik jest kolejnym istotnym elementem zwiększającym właściwości odżywcze bananów. Normalizuje on pracę jelit. Ponadto przez swoje lekkie właściwości zapierające ma zbawienne działanie w przypadku wystąpienia biegunki. Banan jest ponadto lekkostrawny dlatego też dodaje się go do pokarmów dla małych dzieci a także osób chorych z problemami trawiennymi.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka