Trwa ładowanie...

Barwniki spożywcze. Małgorzata Nagat mówi, kiedy są szkodliwe (WIDEO)

Zobacz film: "Czy unikać barwników spożywczych?"

Dwutlenek tytanu, Miedziowe kompleksy chlorofili, Indygotyna to tylko niektóre nazwy barwników, które jemy na co dzień. Często nawet nie zdając sobie z tego sprawy. Czy są groźne?

1. Wszystko zależy od ilości

Phillippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim był szwajcarskim lekarzem. Uważany jest za ojca medycyny współczesnej. Do historii przeszedł pod imieniem Paracelsus. Jednym z jego odkryć było zdefiniowanie czym w zasadzie jest trucizna. Szwajcarski lekarz miał powiedzieć, że trucizną jest wszystko i nic – zależy od dawki.

Tę zasadę można stosować również w odniesieniu do tego, co jemy. Zapewne nikt nie zjadłby kubka pełnego koszeliny. Głównie dlatego, że uzyskuje się ją ze zmielenia owadów, Czerwców kaktusowych.

2. Rakotwórczy barwnik

Dotyczy to jednak również długotrwałego przyjmowania niektórych barwników. Jeśli regularnie jemy produkty barwione sztucznie narażamy się na zwiększenie stężenia we krwi substancji, które w dużej ilości mogą już nie mieć neutralnego wpływu na zdrowie. Warto pamiętać, że tą substancją barwi się kosmetyki, ale również sosy, dżemy, produkty mięsne i jogurty.

W przypadku koszeliny powinny jej unikać osoby cierpiące na astmę. Jej szkodliwość dla organizmu zauważyły już rządy niektórych krajów. Jej odmiana może wpływać na występowania raka wątroby.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.