Befsztyk - jak przyrządzić, dodatki
Befsztyk, czyli stek, aby był daniem smacznym powinien być właściwie przyrządzony. Istotne jest także to, aby znać właściwości mięsa, z którego befsztyk zostanie wykonany. Najczęściej befsztyk jest przygotowywany z mięsa wołowego. Befsztyk jest podawany na różny sposób, dlatego tak ważna jest fachowa wiedza np., jeśli chodzi o czas smażenia, przyprawy czy wartości odżywcze mięsa wołowego.
1. Jak przyrządzić befsztyk?
Jak przyrządzić idealny befsztyk? Przede wszystkim należy kupić najwyżej jakości mięso. Tak jak wspomnieliśmy wcześniej, najlepiej sprawdzi się wołowina. Dobrze zaopatrzony sklep z mięsem powinien zaoferować wołowinę Kobe, ponieważ jest to rodzaj mięsa o najwyższych walorach smakowych, dodatkowo jest delikatne i najwyższej jakości.
Jak wygląda przygotowanie idealnego befsztyku? To, jak smakuje befsztyk, zależy od grubości kawałka mięsa, jakie wybierzemy. Istotny jest też sposób krojenia mięsa tzn. trzeba ukroić mięso w poprzek włókien. Stopień krwistości befsztyku zależy od czasu smażenia.
Stek o grubości około 2,5 cm należy obsmażyć oczywiście z obu stron, jeżeli chcemy mocno krwisty to minimum 3, a maksimum 4 minuty, krwisty to minimum 4, a maksimum 5 minut, befsztyk średnio dosmażony to minimum 5, a maksimum 6 minut i dosmażony befsztyk to minimum 6, a maksimum 7 minut.
Jak smażyć befsztyk? Odkrojony kawałek befsztyku musi być położony na rozgrzany tłuszcz, w pierwszej kolejności befsztyk powinien być smażony po minucie z każdej strony, a na koniec jeszcze raz dosmażony.
Oczywiście befsztyk może być smażony na patelni, ale są też entuzjaści grillowanych befsztyków. W takim przypadku befsztyk jest przygotowywany dłużej.
Pytania i odpowiedzi lekarza na ten temat
- Czy jedzenie domowych przetworów mięsnych może być szkodliwe? - odpowiada dietetyk Aneta Kościołek
- Jakie są przyczyny wymiotów i biegunki po zjedzeniu dania mięsnego? - odpowiada rezydent Aleksander Ropielewski
- Czy po diecie wegetariańskiej można wrócić do dań mięsnych? - odpowiada dietetyk Maria Jagiełło
Po smażeniu befsztyk musi odstać przed podaniem, ponieważ dzięki temu sok z mięsa nie będzie wyciekał podczas krojenia.
2. Dodatki do befsztyku
Befsztyk stanowi danie samo w sobie, ale dla podkreślenia smaku warto pomyśleć o dodatkach. Oczywiście dodatki do befsztyku najczęściej są dopasowane nie tylko do mięsa, ale przede wszystkim do kulinarnych i smakowych gustów osób jedzących. Dodatkiem do befsztyku mogą być dla przykładu cukrowa kukurydza, szparagi, pieczarki, pomidory
Idealnie sprawdzą się również delikatne, ale o wyrazistym smaku sosy np. sos pieprzowy czy sos z malin, sos z kaparów.
Istnieje grupa smakoszy, którzy uważają, że befsztyk nie powinien być mocno przyprawiony, dla podkreślenia smaku mięsa jedynie pieprz i sól. Dla innych befsztyk będzie bardziej wyrazisty, jeżeli zostanie doprawiony świeżymi ziołami.