Trwa ładowanie...

Befsztyk - jak przyrządzić, dodatki

Befsztyk, czyli stek, aby był daniem smacznym powinien być właściwie przyrządzony. Istotne jest także to, aby znać właściwości mięsa, z którego befsztyk zostanie wykonany. Najczęściej befsztyk jest przygotowywany z mięsa wołowego. Befsztyk jest podawany na różny sposób, dlatego tak ważna jest fachowa wiedza np., jeśli chodzi o czas smażenia, przyprawy czy wartości odżywcze mięsa wołowego.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

spis treści

1. Jak przyrządzić befsztyk?

Jak przyrządzić idealny befsztyk? Przede wszystkim należy kupić najwyżej jakości mięso. Tak jak wspomnieliśmy wcześniej, najlepiej sprawdzi się wołowina. Dobrze zaopatrzony sklep z mięsem powinien zaoferować wołowinę Kobe, ponieważ jest to rodzaj mięsa o najwyższych walorach smakowych, dodatkowo jest delikatne i najwyższej jakości.

Jak wygląda przygotowanie idealnego befsztyku? To, jak smakuje befsztyk, zależy od grubości kawałka mięsa, jakie wybierzemy. Istotny jest też sposób krojenia mięsa tzn. trzeba ukroić mięso w poprzek włókien. Stopień krwistości befsztyku zależy od czasu smażenia.

Stek o grubości około 2,5 cm należy obsmażyć oczywiście z obu stron, jeżeli chcemy mocno krwisty to minimum 3, a maksimum 4 minuty, krwisty to minimum 4, a maksimum 5 minut, befsztyk średnio dosmażony to minimum 5, a maksimum 6 minut i dosmażony befsztyk to minimum 6, a maksimum 7 minut.

Jak smażyć befsztyk? Odkrojony kawałek befsztyku musi być położony na rozgrzany tłuszcz, w pierwszej kolejności befsztyk powinien być smażony po minucie z każdej strony, a na koniec jeszcze raz dosmażony.

Oczywiście befsztyk może być smażony na patelni, ale są też entuzjaści grillowanych befsztyków. W takim przypadku befsztyk jest przygotowywany dłużej.

Pytania i odpowiedzi lekarza na ten temat

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Po smażeniu befsztyk musi odstać przed podaniem, ponieważ dzięki temu sok z mięsa nie będzie wyciekał podczas krojenia.

2. Dodatki do befsztyku

Befsztyk stanowi danie samo w sobie, ale dla podkreślenia smaku warto pomyśleć o dodatkach. Oczywiście dodatki do befsztyku najczęściej są dopasowane nie tylko do mięsa, ale przede wszystkim do kulinarnych i smakowych gustów osób jedzących. Dodatkiem do befsztyku mogą być dla przykładu cukrowa kukurydza, szparagi, pieczarki, pomidory

Idealnie sprawdzą się również delikatne, ale o wyrazistym smaku sosy np. sos pieprzowy czy sos z malin, sos z kaparów.

Jakie mięso jest najzdrowsze dla człowieka?
Jakie mięso jest najzdrowsze dla człowieka? [5 zdjęć]

Pytanie o najzdrowszy rodzaj mięsa stawiają sobie nie tylko konsumenci, ale także dietetycy. I choć zdania...

zobacz galerię

Istnieje grupa smakoszy, którzy uważają, że befsztyk nie powinien być mocno przyprawiony, dla podkreślenia smaku mięsa jedynie pieprz i sól. Dla innych befsztyk będzie bardziej wyrazisty, jeżeli zostanie doprawiony świeżymi ziołami.

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.