Befsztyk - jak przyrządzić, dodatki
Befsztyk, czyli stek, aby był daniem smacznym powinien być właściwie przyrządzony. Istotne jest także to, aby znać właściwości mięsa, z którego befsztyk zostanie wykonany. Najczęściej befsztyk jest przygotowywany z mięsa wołowego. Befsztyk jest podawany na różny sposób, dlatego tak ważna jest fachowa wiedza np., jeśli chodzi o czas smażenia, przyprawy czy wartości odżywcze mięsa wołowego.
Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"
1. Jak przyrządzić befsztyk?
Jak przyrządzić idealny befsztyk? Przede wszystkim należy kupić najwyżej jakości mięso. Tak jak wspomnieliśmy wcześniej, najlepiej sprawdzi się wołowina. Dobrze zaopatrzony sklep z mięsem powinien zaoferować wołowinę Kobe, ponieważ jest to rodzaj mięsa o najwyższych walorach smakowych, dodatkowo jest delikatne i najwyższej jakości.
Jak wygląda przygotowanie idealnego befsztyku? To, jak smakuje befsztyk, zależy od grubości kawałka mięsa, jakie wybierzemy. Istotny jest też sposób krojenia mięsa tzn. trzeba ukroić mięso w poprzek włókien. Stopień krwistości befsztyku zależy od czasu smażenia.
Stek o grubości około 2,5 cm należy obsmażyć oczywiście z obu stron, jeżeli chcemy mocno krwisty to minimum 3, a maksimum 4 minuty, krwisty to minimum 4, a maksimum 5 minut, befsztyk średnio dosmażony to minimum 5, a maksimum 6 minut i dosmażony befsztyk to minimum 6, a maksimum 7 minut.
Jak smażyć befsztyk? Odkrojony kawałek befsztyku musi być położony na rozgrzany tłuszcz, w pierwszej kolejności befsztyk powinien być smażony po minucie z każdej strony, a na koniec jeszcze raz dosmażony.
Oczywiście befsztyk może być smażony na patelni, ale są też entuzjaści grillowanych befsztyków. W takim przypadku befsztyk jest przygotowywany dłużej.
Pytania i odpowiedzi lekarza na ten temat
- Czy jedzenie domowych przetworów mięsnych może być szkodliwe? - odpowiada dietetyk Aneta Kościołek
- Jakie są przyczyny wymiotów i biegunki po zjedzeniu dania mięsnego? - odpowiada rezydent Aleksander Ropielewski
- Czy po diecie wegetariańskiej można wrócić do dań mięsnych? - odpowiada dietetyk Maria Jagiełło
Po smażeniu befsztyk musi odstać przed podaniem, ponieważ dzięki temu sok z mięsa nie będzie wyciekał podczas krojenia.
2. Dodatki do befsztyku
Befsztyk stanowi danie samo w sobie, ale dla podkreślenia smaku warto pomyśleć o dodatkach. Oczywiście dodatki do befsztyku najczęściej są dopasowane nie tylko do mięsa, ale przede wszystkim do kulinarnych i smakowych gustów osób jedzących. Dodatkiem do befsztyku mogą być dla przykładu cukrowa kukurydza, szparagi, pieczarki, pomidory
Idealnie sprawdzą się również delikatne, ale o wyrazistym smaku sosy np. sos pieprzowy czy sos z malin, sos z kaparów.
Istnieje grupa smakoszy, którzy uważają, że befsztyk nie powinien być mocno przyprawiony, dla podkreślenia smaku mięsa jedynie pieprz i sól. Dla innych befsztyk będzie bardziej wyrazisty, jeżeli zostanie doprawiony świeżymi ziołami.
Komentarze