Szparagi - charakterystyka, właściwości. Jak przyrządzić szparagi?
Szparagi to niskokaloryczne warzywa zielone. Są niskokaloryczne i pożywne, gdyż zawierają dużo białka. Uważane są za składnik zdrowej diety, gdyż mają tylko 18 kcal w 100 g. U nas uchodzą za luksus, więc rzadko je jadamy. Szparagi są również cenionym afrodyzjakiem.
W tym artykule:
Co to są szparagi?
Największa zaleta szparagów to ich niskokaloryczność, a przy tym pożywne, ponieważ zawierają sporo białka. Są cennym źródłem witaminy C, witaminy K oraz witamin z grupy B, żelaza, potasu, magnezu, selenu i fosforu.
Zielone szparagi zawierają dość dużo witaminy A. Szparagi są warzywami delikatnymi i lekkostrawnymi – nie obciążają nerek ani wątroby. Ze względu na swój charakterystyczny kształt, są uważane za naturalne afrodyzjaki.
Właściwości zdrowotne szparagów
Właściwości zdrowotne szparagów są różnorosne.
Jak kupować i przechowywać szparagi?
- szparagi zwiększają krzepliwość krwi i zapobiegają pękaniu naczyń włosowatych,
- szparagi, dzięki zawartości błonnika, poprawiają pracę układu pokarmowego,
- szparagami mogą się objadać osoby z nadciśnieniem, gdyż mało w nich sodu,
- szparagi są łagodnie przeczyszczające i moczopędne, dlatego w szybkich dietach oczyszczających, np. diecie cytrusowej, zaleca się picie wody,
- szparagi zawierają związki purynowe, których nie powinny zażywać osoby z dną moczanową i chorobami nerek.
Zobacz także:
Jak przyrządzać szparagi?
Wyróżnia się trzy odmiany szparagów: białą, zieloną i fioletową. Najpopularniejsze są szparagi białe, uprawia się je w Wielkopolsce. Szparagi zielone popularne są we Francji, u nas są rzadko spotykane. Odmiana fioletowa szparagów uchodzi za wykwitną potrawę. Zielone szparagi są cieńsze niż białe, ale bardziej aromatyczne i wyraziste w smaku. Szparagi są dodatkiem do dania głównego lub formą przystawki.
Właściwości szparagów pozwalają przyrządzać je w formie zup (najczęściej typu krem), omletu, tarty, zapiekanki, są też efektywnym składnikiem sałatek. Francuzi jadają szparagi polane sosem na bazie białego wina.
Szparagi wspaniale smakują podane na swojski sposób, tzn. z tartą bułką zrumienioną na maśle. Szparagi dobrze smakują z sosami gorącymi i zimnymi, które lekko kontrastują z ich łagodnym smakiem, np. winegret, musztardowym, holenderskim.
Warto polać je odrobiną oliwy z oliweki skropić sokiem z cytryny. Szparagi dobrze smakują posypane tymiankiem.
Ze względu na właściwości szparagów, można cieszyć się nimi przez okrągły rok. Po umyciu i wysuszeniu można szparagi zamrozić, wtedy trzeba je zjeść w ciągu miesiąca. Jeśli szparagi zostaną zblanszowane (czyli włożone do wrzącej wody i chwilę odgotowane), można je przechowywać dziewięć miesięcy. Szparagi gotuje się bez rozmrażania tylko 2-3 minuty w posolonym wrzątku.
Dlaczego warto jeść szparagi? Przede wszystkim są źródłem białka i witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mogą być bazą zdrowej diety. Wartości odżywcze szparagów będą zachowane, gdy będziesz je gotować na parze lub blanszować.
Kaloryczność szparagów
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 134 g (1 szklanka) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 20,0 kcal | 26,8 kcal |
| Białko | 2,20 g | 2,95 g |
| Węglowodany | 3,88 g | 5,20 g |
| Cukier | 1,88 g | 2,52 g |
| Błonnik | 2,10 g | 2,81 g |
| Tłuszcz | 0,12 g | 0,16 g |
| Tłuszcze nasycone | 0,04 g | 0,05 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 0 g | 0 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 0,05 g | 0,07 g |
| Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
| Witamina C | 5,60 mg | 7,50 mg |
| Równoważnik folianów | 52,0 µg | 69,7 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,14 mg | 0,19 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,14 mg | 0,19 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 0,98 mg | 1,31 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,27 mg | 0,37 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,09 mg | 0,12 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 52,0 µg | 69,7 µg |
| Witamina B4 - cholina | 16,00 mg | 21,4 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0 µg | 0 µg |
| Witamina A | 756 i.u. | 1,013 i.u. |
| Witamina A | 38,0 µg RAE | 50,9 µg RAE |
| Retinol | 0 µg | 0 µg |
| Alpha karoten | 9,00 µg | 12,06 µg |
| Beta karoten | 449 µg | 602 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 710 µg | 951 µg |
| Witamina E | 1,13 mg | 1,51 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 41,6 µg | 55,7 µg |
| Wapń | 24,0 mg | 32,2 mg |
| Żelazo | 2,14 mg | 2,87 mg |
| Magnez | 14,00 mg | 18,76 mg |
| Fosfor | 52,0 mg | 69,7 mg |
| Potas | 202 mg | 271 mg |
| Sód | 2,00 mg | 2,68 mg |
| Cynk | 0,54 mg | 0,72 mg |
| Miedź | 0,19 mg | 0,25 mg |
| Mangan | 0,16 mg | 0,21 mg |
| Selen | 2,30 µg | 3,08 µg |
| Woda | 93,2 g | 125 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.