Bento - co to jest, rodzaje, pomysły na pyszne bento
Bento to wywodzące się z Japonii pudełko, odpowiadające znanym w Polsce lunchboxom. Zawiera ładnie ułożone, kolorowe potrawy, które nie tylko dobrze smakują, ale także pięknie wyglądają - w końcu jemy oczami. Jest to zatem sztuka układania jedzenia w pudełku, które następnie można zabrać do szkoły czy pracy. Jak przygotować bento i co musi zawierać?
1. Co to jest bento?
Bento może kojarzyć się z kolorowymi pudełkami, w których dzieci i nastolatkowie z Japonii trzymają swoje drugie śniadanie. Znajdują się tam zabawnie formowane kulki z ryżu, przycięte na kształt uśmiechu paski nori czy tworzone ze słodkich przekąsek kształty.
W rzeczywistości bento to po prostu japoński odpowiednik lunchboxa, w którym główną rolę odgrywa odpowiednie ułożenie jedzenia. Idąc w myśl założenia, że człowiek je oczami i to, co wygląda ładnie smakuje nam lepiej, w bento chodzi przede wszystkim o estetykę.
Bento, które znamy z filmów i seriali
Pudełko, w którym znajdują się uformowane z ryżu zwierzęta, warzywne wycinanki i kolorowe przekąski, to specjalny rodzaj bento, nazywany przez Japończyków "kyaraben". Taki lunchbox mocno nawiązuje do popkultury - jego estetyka nawiązuje do znanych postaci z anime lub odwzorowuje jedzone przez nich w serialu posiłki.
Bento przygotowywane na co dzień wygląda inaczej i dużo bardziej przypomina klasyczny lunchbox.
Ułożone w takim pojemniku posiłki muszą być smaczne, zdrowe i pięknie zaprezentowane, aby cieszyły oczy i kubki smakowe. Nie ma potrzeby każdorazowego wycinania czy formowania zabawnych kształtów.
2. Rodzaje bento
Bento można przygotować w domu lub kupić na niemal każdej stacji kolejowej. Japończycy to zabiegane społeczeństwo pracoholików, które nade wszystko ceni sumienne wypełnianie obowiązków. Jeśli nie mają czasu na przygotowanie zdrowego posiłku w domu, takie bento ze stacji jest świetnym pomysłem.
Produkty używane do stworzenia bento bardzo często odpowiadają danej porze roku. Nie chodzi jednak o wykorzystywanie sezonowych warzyw, ale o odzwierciedlenie aktualnej pogody kolorami. Zimą w bento dominuje biel i błękit, wiosną róż nawiązujący do kwiatów wiśni, latem korzysta się z czerwonych i zielonych produktów, a jesienią królują brązy, rudości i złoto.
Bento może być przygotowane zarówno na ciepło, jak i na zimno, a także na słodko i słono. Wiele pudełek posiada specjalne przegródki, w których zmieści się zarówno pełnowartościowy posiłek, jak i drobna, słodka przekąska na deser.
3. Pojemnik na bento
Klasyczne, japońskie pojemniki na bento bardzo często są dość duże i posiadają dwa poziomy. Dzięki temu zmieszczą więcej, niż jeden posiłek i zapewniają zarówno drugie śniadanie, jak i obiad czy deser. Ma to swoją przyczynę prawdopodobnie w japońskim zamiłowaniu do pracy - ludzie często wracają do domów późnym wieczorem, a dzięki bento mogą dbać o zbilansowaną dietę przez cały dzień mimo to.
Taki pojemnik posiada także przegródki, w których możemy ułożyć produkty tak, aby się ze sobą nie mieszały i połączyć je dopiero tuż przed jedzeniem. Ma to znaczenie szczególnie w przypadku sałatek lub dań z ryżem i sosem.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
4. Jak przygotować piękne i smaczne bento?
Najważniejszą zasadą bento jest układanie w pojemniku kęsów na raz. Oznacza to, że Japończycy nie układają w swoim lunchboxie całych kotletów czy dużych kawałków ryżu, ale wszystko kroją i formują tak, aby można było szybko zjeść swój posiłek bez konieczności odkrawania czy odrywania kawałków.
Dzięki temu bento jest posiłkiem, który można zjeść niemal wszędzie - wystarczy widelec, łyżka lub komplet pałeczek. Pojemnik musi je oczywiście mieścić - mnóstwo pudełek ma dołączony komplet sztućców lub wydzielone miejsce na nasz własny widelec czy łyżkę.
Poszczególne produkty układane są w bento tak, aby wyglądały estetycznie. Jeśli więc przygotowujemy sałatkę, nie mieszajmy wszystkich składników, ale ułóżmy je obok siebie (jak w sałatce gyros) i połączmy dopiero przed jedzeniem.
Produkty, takie jak pieczone ziemniaki, kawałki mięsa czy kiełki do dekoracji, także warto ułożyć osobno. Taka praktyka sprawi, że będą wyglądały ładnie, ale przede wszystkim w pojemniku nie zrobi się "mamałyga".
Różnego rodzaju rolady z tortilli czy burrito warto pokroić na mniejsze kawałki, imitujące sushi. Można do nich dodatkowo dołączyć wykałaczkę i jeść każdy kawałeczek na raz.
4.1. Akcesoria do bento
Bento to pudełko, w którym z założenia powinny znajdować się posiłki przygotowane w taki sposób, aby można było zjeść każdy kawałek na jeden kęs. Z tego powodu bardzo często do przygotowywania lunchu wykorzystywane są wykałaczki, z których można zrobić mini szaszłyki lub wykorzystać jako sztućce.
Aby jedzenie pozostało na swoim miejscu, bardzo często wykorzystuje się silikonowe foremki, które nie ślizgają się po pojemniku i sprawdzają się przede wszystkim w bento bez przegródek.
W Japonii bardzo popularne są także foremki do świeżo ugotowanych jajek, które nadają im kształt. Takie jajko po ostygnięciu zachowuje nadaną mu formę i wygląda estetycznie w pudełku. Chętnie wykorzystuje się je do przygotowywania posiłków dla dzieci, choć dorośli korzystają z takich foremek równie często.
Klasyczne japońskie bento niestety nie jest szczelne, więc producenci bardzo często oferują dodatkowe pojemniki na sos czy dressing do sałatki. Pojemniki dostępne w Polsce bardzo często mają dodatkowe silikonowe uszczelki, ale i one nierzadko przepuszczają najbardziej płynne elementy naszego posiłku.
5. Dlaczego warto przygotowywać bento?
Bento, a także każdy inny rodzaj lunchboxa, ma wiele zalet. Przede wszystkim pozwala zachować zdrową, zbilansowaną dietę, nawet jeśli w naszym życiu króluje stres i pośpiech. Dodatkowo noszenie własnego pojemnika z jedzeniem pozwala zaoszczędzić pieniądze, które wydalibyśmy na lunch na mieście.
Dzięki temu unikamy także kupowania posiłków na wynos, pakowanych w jednorazowe pudełka, które mają koszmarny wpływ na środowisko. Bento jest więc zdrową opcją na każdy dzień.