Trwa ładowanie...

Beza Pavlova z mascarpone – przepis i wartości odżywcze

Avatar placeholder
Monika Grudzińska 11.10.2021 15:39
Beza Pavlova z mascarpone to popularny deser.
Beza Pavlova z mascarpone to popularny deser. (adobestock)

Beza Pavlova to delikatny deser bezowy, chrupiący na zewnątrz i piankowy w środku. Dekoruje się go bitą śmietaną z serkiem mascarpone oraz owocami. To sprawia, że ciasto nie tylko świetnie smakuje, ale i pięknie wygląda. Jego nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pavlovej. Jak go zrobić?

spis treści

1. Co to jest beza Pavlova?

Beza Pavlova (znana także jako „tort Pawłowej”) to beza udekorowana bitą śmietaną i owocami: chrupka na zewnątrz i piankowa w środku. Jest prosta w wykonaniu i oszałamiająca w smaku. To fantastyczny deser na każdą okazję.

Doskonale sprawdza się w roli tortu na święta i inne wyjątkowe okoliczności. Nazwa ciasta pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pavlovej. Kiedy przygotowano go po raz pierwszy? Wiadomo, że miało to miejsce w latach 20. XX wieku, podczas pobytu tancerki w Australii i Nowej Zelandii.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

2. Przepis na tort Pavlovej

Istnieje wiele przepisów na bezę Pavlovej, a i wariacji na ich temat. Jeden z najbardziej popularnych i prostych wykorzystuje takie składniki jak:

  • białka jaj: 6 sztuk,
  • drobny cukier: szklanka (około 240 g),
  • skrobia ziemniaczana: łyżka,
  • sok z cytryny: łyżeczka,
  • szczypta soli. Na krem do tortu Pavlovej potrzebna jest zaś:
  • śmietanka 30% lub 36%: 200 g,
  • mascarpone: opakowanie 250 g,
  • cukier puder: 4 czubate łyżki
  • owoce: truskawki, maliny, porzeczki, figi.

Białka trzeba ubić mikserem na sztywną pianę, a pod koniec stopniowo dodawać cukier, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i szczyptę soli. Piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Należy ją przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (trzeba otrzymać formę okręgu, dla ułatwienia można narysować okrąg o średnicy 20 cm).

Jak upiec bezę? Sukces w dużej mierze zależy od piekarnika. Zdecydowanie warto go poznać i wyczuć, ponieważ nie każdy grzeje tak samo mimo ustawionej na nim temperatury. Przyjmuje się, że piekarnik nastawia się na 170 stopni (bez termoobiegu), a zaraz po włożeniu bezy zmniejsza się ją do 150 stopni.

Ciasto należy piec przez 90 minut. Niektórzy wstawiają je do piekarnika nagrzanego do 120 stopni, po czym zmniejszają temperaturę do 100. Ma to związek z tym, że bezę Pavlova się suszy, nie piecze. Czas ten zależy od jej wielkości: im większa (z większej ilości białek), tym jest on dłuższy.

Jedno jest niezmienne: po wysuszeniu deseru trzeba go zostawić do wystygnięcia w piekarniku. Co ważne Pavlova różni się od tradycyjnej bezy tym, że jest gotowa, kiedy z zewnątrz jest sucha i chrupiąca, a w środku puszysta i miękka.

Tort Pavlova nie istnieje bez kremu. Aby go zrobić, trzeba ubić śmietankę, dodać mascarpone i cukier puder. Następnie wystarczy nałożyć go na ostudzony spód bezowy i udekorować świeżymi owocami.

Bezy można również wykorzystać do wykonania bardziej skomplikowanego deseru, jakim jest tort bezowy Dacquoise (dakłas). Tworzą go dwa bezowe blaty przełożone kremem z serka mascarpone, śmietanki i kajmaku z dodatkiem daktyli i orzechów, migdałów, rodzynek czy fig. Można go również podać z masą kawową.

3. Wartości odżywcze bezy z mascarpone

Tort bezowy z mascarpone na tle innych słodyczy, deserów i ciast, cechuje się stosunkowo małą zawartość tłuszczy nasyconych, które mogą:

  • podnosić cholesterol,
  • prowadzić do miażdżycy tętnic,
  • zwiększać ryzyko zachorowania na choroby serca,
  • prowadzić do zwiększenia masy ciała (stąd osoby borykające się z nadwagą lub otyłością powinny go raczej unikać).

Beza Pavlova zawiera jednak sporo węglowodanów prostych, które powodują duże skoki poziomu cukru, wzmagają apetyt na niezdrowe produkty, a i nie sprzyjają utrzymaniu odpowiedniej wagi. To dlatego warto pamiętać, by w jej konsumowaniu zachować umiar.

Spożywanie zbyt dużej ilości cukrów prostych sprzyja odkładaniu się tłuszczu i zwiększa ryzyko zachorowań na między innymi cukrzycę typu 2. Beza Pavlovej jest dość kaloryczna. Porcja 100 g deseru dostarcza około 300 kcal.

Ma to związek głównie z zawartością cukru oraz obecnością mascarpone, który jest serem tłustym i kalorycznym. Porcja 100 g serka zawiera ponad 390 kalorii. Zawartość tłuszczu w takiej ilości wynosi około 40 g.

To dlatego powstaje wiele dietetycznych wariacji na temat bezy Pavlovej. Jak grzyby po deszczu pojawiają się receptury na deser bez cukru czy bez białek, czyli beza Pavlova wegańska.

Tort Pavlova bez cukru zwykle zawiera rozdrobniony ksylitol, czyli cukier brzozowy. Do kremu można dodać również erytrytol. Do przygotowania wegańskiej bezy Pavlovej używa się aquafaby, czyli wody po ciecierzycy.

Białka jaj zastępuje 120 ml wody po ciecierzycy w puszce. Znawcy tematu twierdzą, że to idealna receptura, z której wychodzi mini Pavlova (z uniwersalnego przepisu można przygotować 4 sztuki).

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze