Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Beztłuszczowe frytki

Avatar placeholder
09.03.2017 14:42
Beztłuszczowe frytki
Beztłuszczowe frytki

Chrupiące frytki lubi każdy, ale nikt nie zaliczyłby ich do zdrowej żywności. A jednak jak widać frytki mogą być zdrowe. Przygotowane bez dodatku tłuszczu jak w tym przepisie nie są wcale bombą kaloryczną i nie zawierają rakotwórczych tłuszczy trans powstających w wyniku smażenia.

Składniki

  • ziemniaki,

  • białko z jajek,

  • słodka papryka w proszku.


Sposób przygotowania

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Ziemniaki pokroić na kawałki wielkości frytek, ubić białko z papryką w proszku, posolić do smaku. Blachę w piekarniku wyłożyć folią aluminiową, frytki maczać w białku i rozkładać na folii tak, aby się nie dotykały. Piec przez pół godziny w temperaturze 180º C.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie284,2 kcal
Białka9,9 g
Tłuszcze0,4 g
Cholesterol0,0 mg
Węglowodany64,3 g
Błonnik5,3 g
Witamina C49,0 mg
Witamina A3,5 µg

Komentarz



Takim posiłkiem dostarczamy sobie witaminy C , potasu oraz pokaźne ilości energii w postaci skrobi. Potrawy z ziemniaków polecamy osobom cierpiącym na nadkwasotę żołądka . Danie jest lekkostrawne i bogate w pełnowartościowe białko pochodzące z jaja kurzego.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze