Beztłuszczowe frytki
Chrupiące frytki lubi każdy, ale nikt nie zaliczyłby ich do zdrowej żywności. A jednak jak widać frytki mogą być zdrowe. Przygotowane bez dodatku tłuszczu jak w tym przepisie nie są wcale bombą kaloryczną i nie zawierają rakotwórczych tłuszczy trans powstających w wyniku smażenia.
Składniki
- ziemniaki,
- białko z jajek,
- słodka papryka w proszku.
Sposób przygotowania
Ziemniaki pokroić na kawałki wielkości frytek, ubić białko z papryką w proszku, posolić do smaku. Blachę w piekarniku wyłożyć folią aluminiową, frytki maczać w białku i rozkładać na folii tak, aby się nie dotykały. Piec przez pół godziny w temperaturze 180º C.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 284,2 kcal |
Białka | 9,9 g |
Tłuszcze | 0,4 g |
Cholesterol | 0,0 mg |
Węglowodany | 64,3 g |
Błonnik | 5,3 g |
Witamina C | 49,0 mg |
Witamina A | 3,5 µg |
Komentarz
Takim posiłkiem dostarczamy sobie witaminy C , potasu oraz pokaźne ilości energii w postaci skrobi. Potrawy z ziemniaków polecamy osobom cierpiącym na nadkwasotę żołądka . Danie jest lekkostrawne i bogate w pełnowartościowe białko pochodzące z jaja kurzego.