3 z 8Cukier
Deser z białej czekolady to prawdziwa bomba kaloryczna. W jej składzie najbardziej imponująca jest ilość cukru. Stanowi on aż 60 proc. produktu. A ten negatywnie wpływa na organizm.
Niektórzy badacze sądzą nawet, że ma on wpływ na rozwój chorób nowotworowych. Taką teorię ogłosił światu niemiecki biochemik, Otto Heinrich Warburg. Uczony dowodził, że komórki nowotworowe żywią się glukozą.
Organizm człowieka nie jest ponadto przystosowany do przetwarzania takiej ilości cukru, jaką dostarcza mu się na co dzień.
Po zjedzeniu znacznej ilości białej czekolady możemy czuć przypływ energii, ale tego rodzaju efekt pobudzający jest krótkotrwały i zupełnie nieopłacalny w dłuższej perspektywie, bo nadmiar cukru w diecie przyczynia się do rozwoju otyłości, cukrzycy, próchnicy i miażdżycy.