Co siedzi w białej kiełbasie?
1 z 6Biała kiełbasa - wielkanocny przysmak
Podobno idealnie, gdy surowa jest biało-różowa. Wtedy mamy pewność, że jest świeża. Biała kiełbasa, bo o niej mowa, to jeden z najbardziej popularnych produktów wielkanocnych. Choć kojarzy nam się z typowo polskimi daniami, nic bardziej mylnego - jest tradycyjnym specjałem kuchni niemieckiej.
Wytwarzanie białej kiełbasy owiane jest wieloma legendami. Ta najpopularniejsza mówi, że przysmak powstał w 1857 roku w Monachium. Stworzył go Sepp Moser - właściciel gospody "Zum ewigen Licht", a wszystko podobno było kwestią przypadku. Moser, nie mając jelit baranich niezbędnych do wyrobu tamtejszej kiełbasy, użył jelit wieprzowych i sparzył je wodą.
Po raz pierwszy w polskiej historii kulinarnej biała kiełbasa pojawia się w 1893 roku. Najstarsza receptura w kraju pochodzi właśnie z tego roku.
Co "siedzi" w białej kiełbasie? Czy faktycznie jest zdrowsza niż te tradycyjne? Czemu zawdzięcza swój kolor? Z pomocą dietetyka odpowiadamy na te i inne pytania.
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj także: Zrezygnuj z tych produktów, a skutecznie oczyścisz krew z cholesterolu