4 z 6"Złe" składniki
"Przed zakupem białej kiełbasy zawsze sprawdzajmy jej skład" - apelują dietetycy. Okazuje się, że w tradycyjnym przysmaku wielkanocnym znajduje się cała lista barwników, konserwantów, substancji zagęszczających i stabilizujących.
- Producenci dodają składniki, które przedłużają trwałość oraz poprawiają smak i konsystencję. Dodawane są też "zapychacze", np. białko roślinne lub błonnik. Oprócz tego na liście składników znajdziemy takie substancje jak difosforany, trifosforany, azotany, glutaminian monosodowy - wylicza Emilia Kołodziejska.
Ekspertka dodaje, że najgorszej jakości jest kiełbasa wyprodukowana z mięsa oddzielanego mechanicznie (MOM). - Im więcej składników, tym bardziej prawdopodobne, że kiełbasa została wyprodukowana z mięsa gorszej jakości i/lub producent "oszczędza" na mięsie - mówi.
Przeczytaj także: Białe czy czerwone? Oto czym tak naprawdę różni się od siebie mięso