Co siedzi w białej kiełbasie?

Podobno idealnie, gdy surowa jest biało-różowa. Wtedy mamy pewność, że jest świeża. Biała kiełbasa, bo o niej mowa, to jeden z najbardziej popularnych produktów wielkanocnych. Choć kojarzy nam się z typowo polskimi daniami, nic bardziej mylnego - jest tradycyjnym specjałem kuchni niemieckiej.

Wytwarzanie białej kiełbasy owiane jest wieloma legendami. Ta najpopularniejsza mówi, że przysmak powstał w 1857 roku w Monachium. Stworzył go Sepp Moser - właściciel gospody "Zum ewigen Licht", a wszystko podobno było kwestią przypadku. Moser, nie mając jelit baranich niezbędnych do wyrobu tamtejszej kiełbasy, użył jelit wieprzowych i sparzył je wodą.

Po raz pierwszy w polskiej historii kulinarnej biała kiełbasa pojawia się w 1893 roku. Najstarsza receptura w kraju pochodzi właśnie z tego roku.

Co "siedzi" w białej kiełbasie? Czy faktycznie jest zdrowsza niż te tradycyjne? Czemu zawdzięcza swój kolor? Z pomocą dietetyka odpowiadamy na te i inne pytania.

Na następnej stronie obejrzysz WIDEO

Przeczytaj także: Zrezygnuj z tych produktów, a skutecznie oczyścisz krew z cholesterolu

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Ewa Rycerz

/ 4Skład białej kiełbasy

W polskiej tradycji kulinarnej biała kiełbasa jest produkowana z mięsa wieprzowego. Najczęściej wykorzystuje się łopatkę, boczek, czasem podgardle. Oprócz tego producenci czasami dodają mięso wołowe. Całość zamykana jest w naturalnych jelitach, najczęściej wieprzowych, i parzona.

- Niezwykle ważnymi składnikami podczas produkcji białej kiełbasy są przyprawy, tj. majeranek, sól, pieprz i czosnek. Nadają one aromatu i smaku ugotowanej już kiełbasie - mówi Emilia Kołodziejska, dietetyk.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie takiego produktu?

- Przede wszystkim już na pierwszy rzut oka możemy stwierdzić, czy jest on naturalny, czy nie. Wystarczy spojrzeć na kolor. Intensywnie różowy oznacza, że do jej wytworzenia użyto środków konserwujących - mówi Kołodziejska.

/ 4Dlaczego biała kiełbasa jest biała?

Obraz
© wp.pl

Swoją nazwę tradycyjny już przysmak wielkanocny zawdzięcza oczywiście barwie jelita używanego do jej produkcji. Mowa jednak o kolorze po ugotowaniu. Przed - kiełbasa jest zazwyczaj koloru mięsa.

Gdy ugotujemy białą kiełbasę, zwykle nabiera ona barwy szarej. - Jest to naturalny kolor gotowanego mięsa wieprzowego i nie należy się tego obawiać. Poza tym świadczy o tym, że do mięsa nie została dodana zawrotna ilość soli peklujących - wyjaśnia Emilia Kołodziejska.

Na następnej stronie obejrzysz WIDEO

/ 4"Złe" składniki

"Przed zakupem białej kiełbasy zawsze sprawdzajmy jej skład" - apelują dietetycy. Okazuje się, że w tradycyjnym przysmaku wielkanocnym znajduje się cała lista barwników, konserwantów, substancji zagęszczających i stabilizujących.

- Producenci dodają składniki, które przedłużają trwałość oraz poprawiają smak i konsystencję. Dodawane są też "zapychacze", np. białko roślinne lub błonnik. Oprócz tego na liście składników znajdziemy takie substancje jak difosforany, trifosforany, azotany, glutaminian monosodowy - wylicza Emilia Kołodziejska.

Ekspertka dodaje, że najgorszej jakości jest kiełbasa wyprodukowana z mięsa oddzielanego mechanicznie (MOM). - Im więcej składników, tym bardziej prawdopodobne, że kiełbasa została wyprodukowana z mięsa gorszej jakości i/lub producent "oszczędza" na mięsie - mówi.

/ 4Przygotowanie idealnej białej kiełbasy

Obraz
© 123RF

Tuż po przyrządzeniu, kiełbasa biała powinna być soczysta i krucha. - Najlepiej jeść ją gotowaną lub pieczoną. Należy unikać smażenia i nie dodawać tłuszczu, ponieważ produkt ten z założenia jest już tłusty - mówi Emilia Kołodziejska. Zaznacza jednocześnie, że podczas wielkanocnego posiłku powinniśmy zjadać nie więcej niż 1-2 kiełbasy.

- Choć przysmak zawiera tłuszcze nasycone, jest też źródłem białka i sodu. Jedzmy go - jak nakazuje nasza tradycja, ale z umiarem - zaleca dietetyczka.

Przeczytaj także: Tak oszukują nas producenci żywności. Oto najczęściej fałszowane produkty

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka