Biała lub czerwona grudka na żółtku. Obrzydliwa? Niekoniecznie, bo może świadczyć o świeżości jajka
Każdy z nas zna to uczucie, kiedy rozbija skorupkę, wylewa jajko na patelnię, a tam... biała nitka bądź plamka krwi. Obrzydliwe? Wiele osób tak uważa i cała zawartość patelni zwykle ląduje w koszu na śmieci. Oto kilka rzeczy, które warto wiedzieć, zanim wyrzucisz jajko.
1. Biały skrętek na żółtku
Ten biały skrętek albo nitka — to chalaza. Chalazy znajdują się po obu stronach żółtka w osi jaja i służą do umocowania komórki jajowej w stałym położeniu (możliwe są dzięki nim tylko ruchy obrotowe). Innymi słowy, jest po to, aby trzymać żółtko na środku jajka. Nie jest to nic, co obniżałoby wartość odżywczą jajka.
2. Plamka krwi w jajku. Czy to jest zarodek?
Kolejną rzeczą, która zwykle przeszkadza nam w jedzeniu jajek, jest plamka krwi. Ją również wiele osób bierze za zarodek. Jednak w rzeczywistości plamki krwi zdarzają się również w jaju, które nigdy nie było zapłodnione. Zwykle zdarza się to u starszych kur w końcu cyklu lub u młodziutkich - w początkach cyklu.
Może być to cecha warunkowana genetycznie, wówczas nie stanowi to powodów do większego niepokoju. Trudno to jednak zweryfikować. Krew w jajku może również świadczyć o chorobach wątroby lub krwiobiegu. Zdarza się także u kur mających niedobory witamin, a więc żywionych w niewłaściwy sposób.
Zobacz także: 8 korzyści z jedzenia dwóch jajek dziennie
W praktyce jednak spożycie takiego jaja nie jest niczym groźnym dla człowieka. Oczywiście zawsze należy poddawać jajka obróbce termicznej, aby były bezpiecznym posiłkiem.
Dla konsumentów dziwna nić nie ma walorów smakowych. Potrafi jednak wywołać spore emocje. Wymyślono nawet specjalne łyżki do wyławiania chalaz. Pokutuje bowiem zdanie, że ta część jajka jest zarodkiem. To oczywiście nie ma nic wspólnego z prawdą, ale obecność chalazy może świadczyć o tym, że jajko jest świeże. Im dłużej jajko jest przechowywane, tym większe jest prawdopodobieństwo, że chalaza zdążyła już zaniknąć.
Zobacz także: Jajka na śniadanie. Zobacz, dlaczego warto jeść je każdego dnia
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl