Trwa ładowanie...

Biała skórka pomarańczy jest zdrowa. Nie usuwaj jej (WIDEO)

Zobacz film: "Biała skórka pomarańczy"

Podczas obierania pomarańczy staramy się usunąć całą skórkę, łącznie z jej wewnętrzną, białą częścią. Biała skórka pomarańczy nosi nazwę albedo i jest cenna dla naszego zdrowia.

Zobacz wideo i dowiedz się, jakie ma właściwości. Zawiera dużo pektyn, które wiążą metale ciężkie podczas trawienia i pozytywnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Pektyny pęcznieją w żołądku i powodują, że dłużej odczuwamy sytość.

Jedzenie pomarańczy z białą skórką może być pomocne w odchudzaniu. Biała skórka bogata jest w witaminy P, C i A, które korzystnie wpływają na działanie układu odpornościowego.

Jedzenie pomarańczy razem z albedo pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi i reguluje proces trawienia. Biała część skórki pomarańczy zawiera cztery razy więcej błonnika niż miąższ.

Naukowcy z Arizona Cancer Center odkryli również, że D-limonen zawarty w albedo przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na nowotwór złośliwy skóry. Białka skórka jest też cennym źródłem przeciwutleniaczy. Następnym razem nie obieraj pomarańczy tak dokładnie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Dowiedz się więcej:

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.