Biblijny przepis na chleb ma tysiące lat. Bije na głowę pieczywo z marketu

To prawdopodobnie najstarszy, ale zarazem najzdrowszy przepis na chleb. I choć w Biblii nie znajdziemy szczegółowej receptury, to jego uwspółcześniona wersja pozwala rozsmakować się w tym niezwykłym pieczywie. Nie zawiera konserwantów, wzmacniaczy smaku czy białej mąki, jest za to pełen składników o działaniu prozdrowotnym.

Chleb Ezechiela ma niski indeks glikemiczny i zawiera wiele witamin oraz minerałówChleb Ezechiela ma niski indeks glikemiczny i zawiera wiele witamin oraz minerałów
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Pokochają go diabetycy i osoby na diecie

Pierwszym koneserem tego chleba miał być biblijny prorok, Ezechiel. To też autor trzeciej z ksiąg proroków większych Starego Testamentu, która powstała około dwa i pół tysiąca lat temu.

W Biblii znajdujemy recepturę na tzw. chleb esseński:

"Weź sobie pszenicy i jęczmienia, bobu i soczewicy, prosa i orkiszu: włóż je do tego samego naczynia i przygotuj sobie z tego chleb. Będziesz go spożywał przez tyle dni, przez ile będziesz leżał na boku – przez trzysta dziewięćdziesiąt dni. (Ez 4,9)". Autorem przepisu miał być sam Bóg.

5 powodów, dla których warto odstawić biały chleb

To właśnie zboża i nasiona roślin strączkowych stanowią o wartości odżywczej i prozdrowotnej wypieku. Nieprzetworzona pszenica, w tym orkisz, a także proso i jęczmień oraz bób i soczewica sprawiają, że chleb jest sycący, a zarazem świetnie sprawdzi się w diecie osób dbających o linię.

Chleb powstaje na zakwasie, nie zawiera drożdży ani spulchniaczy, które często znajdują się w pieczywie przemysłowym, jakie znamy z marketów. Dzięki probiotycznym bakteriom, a także błonnikowi - reguluje procesy trawienne, oczyszcza jelita ze złogów, a jednocześnie daje uczucie sytości na długo.

Wzmianka o tym chlebie pojawiła się w Biblii, a autorem receptury miał być Bóg
Wzmianka o tym chlebie pojawiła się w Biblii, a autorem receptury miał być Bóg © Pixabay

To idealny chleb dla diabetyków, bo w odróżnieniu od pieczywa powstałego z rafinowanych zbóż, nie powoduje gwałtownych skoków glukozy. Co ciekawe, powstaje na bazie kiełkujących ziaren zbóż. Dzięki temu dostarcza lizyny - egzogennego aminokwasu, który wspomaga syntezę białek w organizmie, szczególnie w mięśniach i kościach. Lizyna wspiera też produkcję L-karnityny, nieodzownej dla prawidłowego metabolizmu tłuszczu. To kolejny powód, by chleb esseński pokochały osoby chcące zrzucić wagę.

Lizyna wraz z obecnym w chlebie cynkiem, żelazem, witaminą C i beta-karotenem - wpływa również pozytywnie na odporność, chroniąc przed częstymi infekcjami.

Przepis na chleb Ezechiela

Oryginalna receptura brzmi enigmatycznie, na szczęście dziś znamy dokładniejsze proporcje niż lakoniczny opis biblijny.

Składniki:

  • 125 zakwasu żytniego,
  • trzy łyżki mąki pszennej,
  • sześć łyżek mąki orkiszowej,
  • sześć łyżek mąki jęczmiennej,
  • sześć łyżek mąki z prosa,
  • jedna płaska łyżka soli,
  • jedna czwarta szklanki suszonego bobu,
  • jedna czwarta szklanki suszonej soczewicy,
  • 375 ml ciepłej wody.

  • Do miski należy wlać ciepłą wodę oraz dodać zakwas, mąkę pszenną, a także po kilka łyżek pozostałych mąk: z prosa, jęczmiennej i orkiszowej.

  • Składniki należy dokładnie wymieszać, a następnie nakryć miskę lnianą ściereczką i odstawić na 12 do 16 godzin.
  • Suszone strączki należy zalać zimną wodą i również odstawić na kilkanaście godzin.
  • Po upływie tego czasu bób i soczewicę należy zmielić w blenderze na pastę.
  • Następnie zmielone strączki należy dodać do przygotowanego zaczynu i dokładnie wymieszać.
  • W kolejnym kroku do masy dodaje się pozostałe mąki i dokładnie wyrabia gładkie, elastyczne ciasto.
  • Ciasto powinno wyrastać przez godzinę, a po upływie tego czasu chleb można przenieść do natłuszczonej formy.
  • Chleb Ezechiela powinien się piec w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez 20 minut, a następnie – w 200 stopniach Celsjusza przez kolejne 20 minut.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka