Bitki cielęce ze śliwkami
Posiłek pełen wartościowego białka, witaminy B12 oraz cynku, które sprzyjają urodzie włosów, skóry i paznokci. Polecany szczególnie osobom aktywnym fizycznie. Zawartość protein wzmocni i odżywi tkankę mięśniową oraz przyspieszy przemianę materii.
Składniki
- 4 dobrze zbite bitki z cielęciny (4x 100 g),
- 4 umyte, pokrojone na połówki duże mięsiste śliwki,
- 2 łyżki (30 g) oleju rzepakowego,
- szczypta cynamonu,
- 4 listki świeżej mięty,
- świeżo zmielony czerwony pieprz,
- sól do smaku, lepiej mniej, niż więcej.
Sposób przygotowania
W garnku z grubym dnem rozgrzać olej i poddusić bitki po 2-3 minuty z każdej strony. Lekko posolić, dodać pieprz, podlać niewielką ilością wody i dusić. W razie potrzeby uzupełniać wyparowaną wodę. 5 minut przed końcem duszenia dodać śliwki. Na talerzu każdą porcję posypać szczyptą cynamonu i udekorować listkiem świeżej mięty.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 215,9 |
Białko | 20,8 g |
Tłuszcz | 12,5 g |
Cholesterol | 71 mg |
Węglowodany | 5,85 g |
Błonnik | 0,8 g |
Witamina C | 2,6 mg |
Witamina A | 54,5 µg |
Komentarz
Błonnik zawarty w śliwkach poprawi pracę jelit, i przedłuży uczucie sytości. Danie z chudą cielęciną dostarcza nam substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz systemu odpornościowego. Mięso to jest również źródłem żelaza – pierwiastka szczególnie ważnego dla kobiet.