3 z 6Użyj termometru
Zbyt krótkie trzymanie mięsa z kurczaka na ogniu może spowodować zatrucia pokarmowe. Zakażona osoba często ma gorączkę. Bakterie znajdujące się w surowym mięsie zniszczy tylko wysoka temperatura i odpowiedni czas gotowania.
Nieleczona obecność bakterii w organizmie często skutkuje nie tylko zatruciami, ale poważnymi dolegliwościami zdrowotnymi. W niektórych przypadkach życie jest zagrożone.
Skąd więc wiedzieć, czy mięso jest wystarczająco ugotowane? Korzystaj ze specjalnego termometru do mięsa. Dla kurczaka odpowiednia będzie temperatura wynosząca ok. 180 stopni Celsjusza.
Błędem jest także gotowanie kurczaka na dużym ogniu. Najbardziej aromatyczny będzie trzymany na delikatnym płomieniu.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Sprawdź też: Pojawia się jeszcze przed diagnozą. Może być objawem Alzheimera