Bliny - charakterystyka, przepis, z czym podawać bliny

Bliny wywodzące się z kuchni rosyjskiej są naleśnikami z ciasta z mąki gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej. W wersji wytrawnej podaje się je ze śmietaną, masłem, wędzonym jesiotrem, wędzonym pstrągiem, pastą rybną lub czarnym kawiorem. W wersji słodkiej najlepiej smakują z konfiturą.

Bliny to potrawa wywodząca się z kuchni rosyjskiej.Bliny to potrawa wywodząca się z kuchni rosyjskiej.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Wąś-Zaniuk

Czym są bliny?

Bliny to tradycyjna potrawa wywodząca się z kuchni rosyjskiej, jednak znana również w kuchni ukraińskiej czy białoruskiej. W przeszłości danie to stanowiło nieodłączny element tygodnia ostatkowego przed Wielkim Postem.

Do ich przygotowania niezbędna jest mąka gryczana, pszenna, orkiszowa lub gryczano-żytnia. Koniecznym składnikiem są również drożdże. Potrawę tę można podawać zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.

Jak przyrządzić bliny?

Przedstawiamy prosty przepis na bliny. Oto składniki potrzebne do przyrządzenia potrawy:

Wszystkie składniki wsypujemy do dużej miski, dodajemy do nich żółtko, a następnie zalewamy ciepłym mlekiem. Całość dokładnie mieszamy. Po dokładnym wymieszaniu składników odstawiamy miskę na dwadzieścia minut pod przykryciem (rozczyn powinien zwiększyć w tym czasie swoją objętość o połowę).

Pamiętając o maśle klarowanym, rozgrzewamy patelnię, a następnie smażymy placki. Ich wielkość powinna przypominać wielkość placków ziemniaczanych. Nie powinny być one tak duże jak naleśniki.

Z czym podawać bliny?

W zależności od własnych preferencji, do placków możemy dodać ulubioną konfiturę, dżem, syrop klonowy, śmietanę, masło orzechowe, masę czekoladową, świeże owoce lub cukier puder. Jeśli preferujemy wersję wytrawną, możemy dodać do blinów pastę rybną, wędzonego łososia, czarny kawior lub wędzonego jesiotra, solonego lub marynowanego śledzia, marynowane grzyby, tarty ser, kawałki ugotowanego jajka.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka