Mąka gryczana - zastosowanie w kuchni, właściwości zdrowotne, przepis na naleśniki i ciasto
Mąka gryczana wytwarzana jest z ziaren gryki i charakteryzuje się doskonałymi wartościami odżywczymi, szczególnie dużo dostarczając naszemu organizmowi białka roślinnego niespotykanego w innych pokarmach. Na 100 gram gryki przypada aż 14 g białka, dzięki czemu zboże to stanowi idealną propozycję dla każdego. Dodatkowo, mąka gryczana bogata jest w aminokwasy takie jak lizyna i metionina, które pomogą nam poradzić sobie z podwyższonym cholesterolem i zmniejszą nadciśnienie.
W tym artykule:
Zastosowanie mąki gryczanej w kuchni
Mąka gryczana idealnie nadaje się do przygotowywania makaronów, ciast i naleśników, jednak powinno się ją mieszać z mąką pszenną, gdyż produkty przygotowywane na mące gryczanej są kruche i rozpadają się. Mąka gryczana wzmacnia smak wypieków i makaronu.
Mąka gryczana stosowana w wypiekach zdecydowanie podnosi wartość odżywczą produktu a także zwiększa wchłanianie wody przez mąkę. Produkty z mąki gryczanej są bardziej trwałe i mają dużo niższy indeks glikemiczny, dzięki czemu nie podnoszą poziomu cukru we krwi w znacznym stopniu.
Właściwości mąki gryczanej
Mąka gryczana jest mąką, która naturalnie nie zawiera glutenu. W przeciwieństwie do mąki pszenicznej, która zawiera gliadynę będącą przyczyną problemów z układem trawiennym, gryka jest naturalnie pozbawiona glutenu.
Nietypowe zastosowania mąki kukurydzianej
Wartości odżywcze mąki gryczanej to niezbędne dla organizmu aminokwasy, lizynę oraz metioninę, które odpowiadają między innymi za produkcję przeciwciał, enzymów i hormonów, a także biorą udział w budowie kolagenu.
Przeczytaj także
Kasza gryczana jest źródłem błonnika, który zapobiega zaparciom, ułatwia wypróżnianie oraz oczyszcza jelita poprzez usuwanie z nich toksyn. Błonnik dobrze wpływa też na błonę śluzową jelita, chroniąc ją przed nowotworami. Błonnik zmniejsza poziom złego cholesterolu poprzez wiązanie kwasów żółciowych i zapobieganie przed ponownym wchłanianiem się do okrężnicy.
Kasza gryczana to również bogate źródło przeciwutleniaczy, między innymi rutyna, katechina oraz tanina, które działają przeciwzapalnie oraz zapobiegają skrzepom krwi w żyłach.
Przepis na naleśniki z mąki gryczanej
Do przygotowania potrawy takiej jak naleśniki z mąki gryczanej potrzebujemy półtorej szklanki mąki gryczanej, pół łyżeczki proszku do pieczenia, trzy łyżki oliwy z oliwek, półtorej szklanki mleka, szklankę wody oraz jedno jajko.
Naleśniki wykonujemy mieszając ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, oliwę z oliwek, mleko, wodę i jajko, wylewamy mieszaninę na mocno rozgrzaną patelnię i równomiernie rozprowadzamy. Do mieszaniny dodajemy szczyptę soli. Gdy naleśnik odkleja się od patelni, przekładamy go na drugą stronę.
Przepis na ciasto z mąki gryczanej
By upiec ciasto z mąki gryczanej z jabłkami potrzebować będziemy półtorej szklanki mąki gryczanej, jedną mąki pszennej, pół szklanki wody, jedną szklankę mleka, dwa jajka, kakao, dwie łyżeczki proszku do pieczenia i dwa jabłka.
Mąki przesiane z proszkiem do pieczenia dodajemy do jajek ubitych z cukrem, a następnie dodaję olej, mleko, wodę i kakao tak, aby połączyły się składniki. Do masy dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i ponownie mieszamy. Masę pieczemy w formie wyłożonej papierem do pieczenia przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Ile kalorii ma mąka gryczana?
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 120 g (1 szklanka) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 335 kcal | 402 kcal |
| Białko | 12,62 g | 15,14 g |
| Węglowodany | 70,6 g | 84,7 g |
| Cukier | 2,60 g | 3,12 g |
| Błonnik | 10,00 g | 12,00 g |
| Tłuszcz | 3,10 g | 3,72 g |
| Tłuszcze nasycone | 0,68 g | 0,81 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 0,95 g | 1,14 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 0,95 g | 1,14 g |
| Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
| Witamina C | 0 mg | 0 mg |
| Równoważnik folianów | 54,0 µg | 64,8 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,42 mg | 0,50 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,19 mg | 0,23 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 6,15 mg | 7,38 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,44 mg | 0,53 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,58 mg | 0,70 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 54,0 µg | 64,8 µg |
| Witamina B4 - cholina | 54,2 mg | 65,0 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0 µg | 0 µg |
| Witamina A | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina A | 0 µg RAE | 0 µg RAE |
| Retinol | 0 µg | 0 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 220 µg | 264 µg |
| Witamina E | 0,32 mg | 0,38 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 7,00 µg | 8,40 µg |
| Wapń | 41,0 mg | 49,2 mg |
| Żelazo | 4,06 mg | 4,87 mg |
| Magnez | 251 mg | 301 mg |
| Fosfor | 337 mg | 404 mg |
| Potas | 577 mg | 692 mg |
| Sód | 11,00 mg | 13,20 mg |
| Cynk | 3,12 mg | 3,74 mg |
| Miedź | 0,52 mg | 0,62 mg |
| Mangan | 2,03 mg | 2,44 mg |
| Selen | 5,70 µg | 6,84 µg |
| Woda | 11,15 g | 13,38 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.