Trwa ładowanie...

Bób w ciąży - charakterystyka bobu, właściwości zdrowotne, wartości odżywcze, przeciwwskazania

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
29.06.2022 18:59
Bób w ciąży
Bób w ciąży (Pixabay autor: chrisreadingfoto)

Bób w ciąży - czy warto go spożywać? A może wręcz przeciwnie? Te pytania spędzają sen z powiek wielu przyszłym mamom. Bób to znane od starożytności warzywo strączkowe o charakterystycznej, jasnozielonej barwie. Swoim wyglądem nieco przypomina białą fasolę, z tą różnicą, że fasola ma jednolity, białawy kolor. Bób wykazuje szereg właściwości zdrowotnych, ale nie jest polecany osobom cierpiącym na dnę moczanową. A co z kobietami w ciąży? Czy w ich przypadku spożywanie bobu jest zalecane?

spis treści

1. Co to jest bób?

Bób, będący bliskim krewnym groszku, cieciorki, fasoli czy soi jest gatunkiem jednorocznej rośliny strączkowej. Ta uprawiana od kilku tysiącleci roślina pochodzi z Bliskiego Wschodu. Zdrowy bób posiada gładką skórkę o barwie pistacjowej lub jasnozielonej. Nie ma żadnych plam, ani przebarwień.

2. Zdrowotne właściwości bobu

Jakie są właściwości zdrowotne bobu? Świeży bób stanowi cenne źródło białka, kwasu foliowego, witaminy C, witaminy K, ale również składników mineralnych takich jak potas, żelazo czy magnez. Jest również bogaty w polifenole, które mają silne właściwości przeciwutleniające i chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Zawarty w roślinie strączkowej błonnik przyspiesza perystaltykę jelit, ułatwia wypróżnianie, ale również wpływa na prawidłowe wydzielanie soków żołądkowych. Jest również zalecany w dietach odchudzających, ponieważ pozwala szybko poczuć sytość, a przy tym nie jest kaloryczny.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

W porównaniu do innych roślin strączkowych bób charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością białka. To właśnie z tego powodu wykorzystywany jest szeroko w przepisach wegetariańskich i wegańskich.

3. Czy można jeść w czasie ciąży bób?

Czy jedzenie bobu jest zdrowe dla pacjentek ciężarnych? Okazuje się, że tak. Bób w ciąży jest jak najbardziej zalecany. Wynika to z faktu, że w roślinie znajduje się ogromna dawka białka oraz kwasu foliowego. Kobiety ciężarne powinny szczególnie zadbać o odpowiednią ilość tej ostatniej substancji, ponieważ niedobór kwasu foliowego może skutkować nie tylko niedokrwistością megaloblastyczną, ale również powstaniem wad cewy nerwowej u dziecka.

Dodatkowo, niedobór kwasu foliowego może doprowadzić do przedwczesnego porodu. Pacjentka spodziewająca się dziecka powinna spożywać około 100 gramów świeżego bobu dziennie. Taka dawka wystarczy, aby zaspokoić potrzebę na kwas foliowy w stu sześciu procentach.

4. Kto powinien unikać bobu?

Choć bób zawiera szereg właściwości prozdrowotnych, nie wszyscy mogą po niego sięgać. Tej roślinny strączkowej powinni unikać przede wszystkim diabetycy. Dlaczego? Ze względu na wysoki indeks glikemiczny bobu. Ponadto, warzywo strączkowe nie jest polecane pacjentom z dną moczanową oraz fawizmem, który jest znany także jako choroba fasolowa. U pacjentów dotkniętych fawizmem występuje niedobór enzymu G6PD.6.

5. Wartości odżywcze bobu

Ile kalorii ma bób? Jakie są wartości odżywcze bobu? Jakie witaminy ma bób? Wielu internautów poszukuje odpowiedzi na te pytania. Okazuje się, że bób stanowi cenne źródło węglowodanów, białka, witamin oraz składników mineralnych. Jedna szklanka ugotowanego produktu żywnościowego zawiera niecałe 200 kalorii. W stu gramach bobu znajdziemy:

  • 25g błonnika,
  • 1,53 g tłuszczów
  • 0,30 g tłuszczów jednonienasyconych
  • 0,63 g tłuszczów wielonienasyconych,
  • 1,40 mg witaminy C,
  • 0,56 mg witaminy B1,
  • 0,33 mg witaminy B2,
  • 2,83 mg witaminy B3,
  • 0,98 mg witaminy B5,
  • 0,37 mg witaminy B6,
  • 423 µg kwasu foliowego,
  • 95,8 mg choliny
  • 32,0 µg beta-karotenu,
  • 0,05 mg witaminy E,
  • 9,00 µg witaminy K,
  • 103 mg wapnia,
  • 6,70 mg żelaza
  • 192 mg magnezu,
  • 421 mg fosforu,
  • 1,062 mg potasu,
  • 13,00 mg sodu,
  • 3,14 mg cynku,
  • 0,82 mg miedzi,
  • 1,63 mg manganu,
  • 8,20 µg selenu,
  • 10,98 g wody.
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze