Bób - charakterystyka i wartości odżywcze. Jak gotować bób?

Bób, ze względu na swoje właściwości odżywcze, jest składnikiem wielu potraw. Na kuchennych stołach królują przede wszystkim zupy z jego dodatkiem, makaron, pierogi czy sałatki. Sprawdź, jakie właściwości ma bób i jak odpowiednio go przyrządzać.

Bób - charakterystyka i wartości odżywcze. Jak gotować bób?Bób - charakterystyka i wartości odżywcze. Jak gotować bób?
Źródło zdjęć: © Flickr

Czym jest bób?

Bób jest znany w różnych zakątkach świata. Prawdopodobnie sięgano po niego już w czasach starożytnych ze względu na jego walory smakowe oraz powodowanie uczucia sytości. Bób jest nie tylko łatwy w przygotowaniu, ale dodatkowo zawiera wiele składników odżywczych. Bób jest źródłem dużej ilości białka. Ze względu na małą ilość kalorii (ok. 187 kcal w jednej szklance), a także niską zawartość kwasów tłuszczowych jest polecany osobom będącym na diecie.

Spożywania bobu nie zaleca się jednak osobom chorującym na dnę moczanową, mającym problemy z nerkami oraz cierpiącym na zaburzenia w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego. Spożywa się go przeważnie na surowo lub po ugotowaniu. Młodą roślinę warto jeść w postaci surowej.

Młode ziarna bobu mają dość miękką skórkę, dlatego mogą być spożywane tuż po wyjęciu ich ze strąków. Poza tym skórka bobu zawiera największą ilość witamin. Wiele osób woli gotowany bób, jednak warto pamiętać, że w czasie takiego przyrządzania traci on aż 40 proc. cennych witamin oraz minerałów.

#dziejesienazywo: Jadłospis diety wegańskiej

W sklepach bób jest dostępny często już w formie zapakowanej. Jeżeli jednak chcemy mieć pewność co do jakości bobu, warto kupować świeży bób w strąkach i zwracać uwagę na to, czy ma intensywną zieloną barwę i czy nie widać na nim przebarwień. Nie należy przechowywać bobu w lodówce przez dłuższy czas, gdyż może przez to stracić większość swoich walorów odżywczych. Maksymalny czas przetrzymywania bobu nie powinien trwać dłużej niż tydzień.

Gotowanie bobu wymaga wiele uwagi, jeśli nie chcemy go rozgotować. Wtedy traci dużo ze swoich właściwości i ma nieprzyjemny smak. Jedzenie bobu w nadmiarze może być przyczyną wzdęć oraz może spowodować fermentację w jelitach. U niektórych osób może być przyczyną reakcji uczuleniowych.

Właściwości bobu

O zdrowotnym działaniu bobu mówi się wiele. Wpływa przede wszystkim na obniżenie stężenia cholesterolu i tym samym pomaga regulować ciśnienie krwi. Dzięki zawartości błonnika reguluje pracę jelit, powoduje uczucie sytości i sprawia, że rzadziej sięgamy po różne przekąski.

Warto przeczytać:

Równie istotny jest fakt, iż bób jest bardzo mało kaloryczny. Poza tym zawarty w nim błonnik spowalnia wchłanianie węglowodanów i oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii. Dlatego spożywanie bobu zaleca się osobom, które regularnie kontrolują swoja wagę i jedzenie posiłków, aby zrzucić zbędne kilogramy.

Bób często jest składnikiem wielu dań wegetariańskich, np. w diecie Ornisha - ze względu na zawartość białka, które może stanowić alternatywę dla białka zwierzęcego. Spożywanie bobu jest zalecane przy mdłościach i problemach trawiennych.

Po tę roślinę powinny sięgać także kobiety w ciąży, gdyż jest ona źródłem kwasu foliowego. Organizm nie potrafi syntetyzować tego związku, dlatego powinien być dostarczany wraz z pożywieniem. Kwas foliowy zapobiega powstawaniu wad rozwojowych u dziecka. Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. 100 g nasion bobu pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy w 106 proc.

W przypadku cukrzycy ciążowej jest konieczne jednak poszukiwanie alternatywnych źródeł tego związku. Spożywanie bobu powinny ograniczyć także osoby chorujące na cukrzycę ze względu na jego wysoki indeks glikemiczny.

Bób bywa również wykorzystywany w leczeniu niedokrwistości spowodowanej niedoborem żelaza lub kwasu foliowego oraz witaminy B12.

Wpływają one na produkcję krwinek czerwonych, których zadaniem jest dostarczanie tlenu do komórek organizmu. W przypadku podejrzenia anemii warto więc wprowadzić do swojego jadłospisu dania z bobem. W stanach zapalnych skóry często stosuje się okłady z wykorzystaniem mąki z nasion bobu.

Bób jest składnikiem sezonowym. Dzięki temu, że bób ma niewiele kalorii, można się znim zajadać dowoli. Choć często przepisy z bobem to pyszne letnie sałatki, to jednak nadal dla wielu osób przepis na bób idealny to ten na bób gotowany. To właśnie ten przepis na bób jest najbardziej poszukiwany każdego roku

Jak ugotować bób

Większość ludzi lubi bób, ale niewiele z nich wie jak ugotować bób. W internecie można znaleźć wiele wskazówek dotyczących gotowania bobu.

Najważniejsze jest to, jak długo gotować bób. Jest to wbrew pozorom bardzo łatwe. Na silnym ogniu gotowanie bobu trwa ok. 15 min.

Zanim rozpoczniemy gotowanie bobu, należy go dokładnie wypłukać. Bób po umyciu zalewamy wodą - powinno być jej dwa razy więcej, niż ziaren. Woda musi być lekko osolona. Do wody możerz wrzucić kilka kawałków cebuli. Doprowadzamy do wrzenia i czekamy od kilku do kilkunastu minut, aż bób będzie miękki.

Należy uważać, aby nie gotować bobu zbyt długo, gdyż spowoduje to utratę wielu walorów odżywczych. Poza tym ziarenka nie powinny być zbyt miękkie. Aby nieco podkreślić smak, do ugotowanego i przełożonego na talerz bobu można dodać odrobinę masła, cukier lub kilka ząbków czosnku.

Bób można gotować na dużym ogniu bądź na parze. Czas gotowania nie powinien przekraczać 15 minut. W przypadku starszych ziaren bobu zaleca się ich dłuższe gotowanie, aż do uzyskania odpowiedniej miękkości. Po wyjęciu z wody należy odcedzić je dokładnie w durszlaku.

Najwięcej witamin zawartych jest w skórce, w związku z tym ziarna najlepiej spożywać w całości. Ugotowany bób można jeść sam lub jako dodatek do sałatek, kanapek, itp.

Kalorie i wartości odżywcze bobu

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 150 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna341 kcal512 kcal
Białko26,1 g39,2 g
Węglowodany58,3 g87,4 g
Cukier5,70 g8,55 g
Błonnik25,0 g37,5 g
Tłuszcz1,53 g2,30 g
Tłuszcze nasycone0,25 g0,38 g
Tłuszcze jednonienasycone0,30 g0,46 g
Tłuszcze wielonienasycone0,63 g0,94 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C1,40 mg2,10 mg
Równoważnik folianów423 µg635 µg
Witamina B1 - tiamina0,56 mg0,83 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,33 mg0,50 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna2,83 mg4,25 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,98 mg1,46 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,37 mg0,55 mg
Witamina B9 - kwas foliowy423 µg635 µg
Witamina B4 - cholina95,8 mg144 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A53,0 i.u.79,5 i.u.
Witamina A3,00 µg RAE4,50 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten32,0 µg48,0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0,05 mg0,08 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K9,00 µg13,50 µg
Wapń103 mg155 mg
Żelazo6,70 mg10,05 mg
Magnez192 mg288 mg
Fosfor421 mg632 mg
Potas1,062 mg1,593 mg
Sód13,00 mg19,50 mg
Cynk3,14 mg4,71 mg
Miedź0,82 mg1,24 mg
Mangan1,63 mg2,44 mg
Selen8,20 µg12,30 µg
Woda10,98 g16,47 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka