Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Boczniaki w maślanej rosie

Avatar placeholder
14.03.2017 16:18
Boczniaki w maślanej rosie
Boczniaki w maślanej rosie

Danie pełne wartości odżywczej. Boczniaki w odróżnieniu od grzybów ściółkowych wykazują wiele prozdrowotnych właściwości. Badania wykazały, że ich regularne spożycie podnosi odporność organizmu, pomaga zwalczać niektóre rodzaje nowotworów, obniża cholesterol i poziom cukru we krwi.

Składniki:

  • 600 g boczniaków,

  • mała cebula,
  • 3 łyżki oleju,

  • 10 kromek bułki,

  • 4 dag masła,

  • pęczek natki pietruszki lub zielonego kopru,

  • sól, pieprz.

Przechowywanie grzybów
Przechowywanie grzybów

Przechowywanie grzybów wbrew pozorom jest bardzo istotne, bo bardzo łatwo stają się one siedliskiem

zobacz galerię
Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Sposób przygotowania:

Umyte, suche boczniaki pokroić w paski o szerokości 2 cm. Grzyby z drobno posiekaną cebulą wrzucić na rozgrzany olej, smażyć 4-5 minut, osolić, oprószyć pieprzem, dodać masło. Podawać na wygrzanym półmisku z kromkami bułki. Posypać posiekaną natką pietruszki.


Komentarz:

Dzięki zawartości witamin antyoksydacyjnych posiłek chroni komórki organizmu przed starzeniem się i uszkodzeniami. Pietruszka to dobre źródła witaminy A, w połączeniu z masłem i oliwą witamina A staje się w pełni dostępna dla organizmu i znacząco poprawia jakość i ostrość widzenia szczególnie w ciemności.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie280,3 kcal
Białka8,7 g
Tłuszcze19,6 g
Cholesterol24,8 mg
Węglowodany23,1 g
Błonnik5,6 g
Witamina C38,2 mg
Witamina A221,2 µg
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze