Boczniaki w maślanej rosie
Danie pełne wartości odżywczej. Boczniaki w odróżnieniu od grzybów ściółkowych wykazują wiele prozdrowotnych właściwości. Badania wykazały, że ich regularne spożycie podnosi odporność organizmu, pomaga zwalczać niektóre rodzaje nowotworów, obniża cholesterol i poziom cukru we krwi.
Składniki:
- 600 g boczniaków,
- mała cebula,
- 3 łyżki oleju,
- 10 kromek bułki,
- 4 dag masła,
- pęczek natki pietruszki lub zielonego kopru,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Umyte, suche boczniaki pokroić w paski o szerokości 2 cm. Grzyby z drobno posiekaną cebulą wrzucić na rozgrzany olej, smażyć 4-5 minut, osolić, oprószyć pieprzem, dodać masło. Podawać na wygrzanym półmisku z kromkami bułki. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Komentarz:
Dzięki zawartości witamin antyoksydacyjnych posiłek chroni komórki organizmu przed starzeniem się i uszkodzeniami. Pietruszka to dobre źródła witaminy A, w połączeniu z masłem i oliwą witamina A staje się w pełni dostępna dla organizmu i znacząco poprawia jakość i ostrość widzenia szczególnie w ciemności.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 280,3 kcal |
Białka | 8,7 g |
Tłuszcze | 19,6 g |
Cholesterol | 24,8 mg |
Węglowodany | 23,1 g |
Błonnik | 5,6 g |
Witamina C | 38,2 mg |
Witamina A | 221,2 µg |