Bosacka wytyka Polakom błąd. Wielu z nas nadal tak robi
Kotlety schabowe to jedno z najbardziej uwielbianych dań Polaków, jednak podczas ich przygotowywania można popełnić błędy, które wpływają na jakość potrawy, a także nasze zdrowie. Katarzyna Bosacka wytyka te, których absolutnie należy unikać.
W tym artykule:
Tradycyjny schabowy
Kotlety schabowe to klasyka polskiej kuchni, często pojawiająca się na stołach podczas rodzinnych obiadów. Łatwość ich przygotowania oraz możliwość podania z najróżniejszymi dodatkami, czyni z nich idealny wybór.
Mimo że danie to wydaje się proste w przygotowaniu, to można popełnić błędy, które negatywnie wpływają na jego smak i wartość odżywczą. Przy okazji możemy sobie jeszcze zaszkodzić.
Jednym z najczęściej popełnianych błędów podczas przygotowywania kotletów schabowych jest używanie folii spożywczej do rozbijania mięsa. Katarzyna Bosacka ostrzega, że to może być szkodliwe dla zdrowia.
Taki schabowy podbije serca domowników
Uważaj na plastik
Drobinki folii mogą przeniknąć do mięsa, co jest równoznaczne z gotowaniem na plastiku. Tego rodzaju zanieczyszczenie może być niebezpieczne, dlatego Katarzyna Bosacka podpowiada, aby delikatnie i powoli rozbijać mięso. Dzięki temu nie będziemy potrzebować folii, a mięso zachowa swoją strukturę i soczystość.
Kolejnym ważnym aspektem, na który zwraca uwagę Bosacka, jest używanie odpowiednich desek do krojenia mięsa. Plastikowe deski mogą być niebezpieczne, ponieważ i w tym przypadku drobinki plastiku mogą przeniknąć do mięsa.
Zamiast tego, dziennikarka poleca korzystanie z desek drewnianych, które są naturalne i bezpieczne. Drewno ma również właściwości antybakteryjne, co dodatkowo podnosi poziom higieny w kuchni.
- Tak naprawdę powinniśmy bić kotlety na zwykłej desce drewnianej i traktować je z czułością, czyli delikatnie i powolutku. Wtedy mięso nie rozpryskuje i nie dostają się do środka kawałki plastiku, a ten plastik może być przecież dla naszego zdrowia szkodliwy - wyjaśnia Bosacka.
O czym jeszcze pamiętać?
Warto także podkreślić, jak ważne jest odpowiednie smażenie. Jednym z kluczowych elementów jest dobrze rozgrzany olej. Jeśli nie jest wystarczająco gorący, mięso będzie wchłaniało tłuszcz, co sprawi, że kotlety będą ciężkie i niezdrowe.
Aby tego uniknąć, warto poczekać aż olej osiągnie odpowiednią temperaturę i dopiero wtedy umieścić na nim mięsa. Nie przesadzaj też z panierką. Gruba warstwa może sprawić, że kotlety będą ciężkie i tłuste.
Na koniec pamiętaj, że mięso należy rozbijać równomiernie, aby kotlety były tej samej grubości. Dzięki temu smażenie będzie równomierne, a mięso soczyste. Upewnij się także, że narzędzia i powierzchnie, na których pracujesz, są czyste, aby uniknąć zakażenia krzyżowego.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.