Brakuje ci w diecie tłuszczów? Zobacz, jakie grożą ci konsekwencje
Tłuszcze w naszej diecie pełnią istotną rolę. Stanowią główne źródło energii. Są składnikiem błon komórkowych. To za sprawą tłuszczów rozpuszczają się takie witaminy jak A, D, E, K. Regulują gospodarkę hormonalną oraz pozytywnie wpływają na system odpornościowy. Tłuszcze są niezbędnym składnikiem naszej diety i nie powinniśmy ich wykluczać z naszego menu. Sprawdź, co się dzieje w organizmie, gdy spożywamy ich za mało. - Ludzie obawiają się tłuszczów, bo myślą, że utyją. Zapominają, że są niezbędne w diecie. Szczególnie te nisko przetworzone, roślinne - tłumaczy Urszula Somow, dietetyczka. - Powinniśmy jeść orzechy, pestki, nasiona, awokado, siemię lniane, zdrowe oleje, a unikać przetworzonych, nasyconych tłuszczów - zaznacza.
Uczucie głodu
Posiłki, które zawierają tłuszcz sprawiają, że dłużej czujemy się syci. Organizm dłużej trawi tłuszcze niż węglowodany. Jeżeli nasza dieta jest uboga w te składniki, często odczuwamy głód, mimo że niedawno zjedliśmy posiłek. Poza tym osoby, które unikają tłuszczów, częściej podjadają. - Sięgają po słodkie przekąski, albo produkty bogate w węglowodany. Dobrze zbilansowany posiłek zawiera białko i tłuszcz, daje sytość i dłużej się trawi - tłumaczy dietetyczka.
Uczucie zmęczenia
Niewłaściwa dieta powoduje, że ćwicząc szybko się męczymy. Jeżeli po 20 minutach wysiłku fizycznego nie dajemy rady, to znak, że organizm nie ma właściwych substancji odżywczych, z których mógłby czerpać energię. Podczas treningu organizm spala najpierw węglowodany, a potem kalorie z tłuszczu.
Spadek odporności
Kwasy tłuszczowe są ważnym źródłem energii dla komórek T. To rodzaj białych krwinek, które odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu sprawności naszego układu odpornościowego. Mniejsze spożycie tłuszczów sprawia, że nieprawidłowo wchłania się witamina E, która także chroni nasz organizm przed infekcjami. Ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego odgrywają nienasycone kwasy omega-3 i omega-6.
Problemy ze skórą
Cztery witaminy witaminy A, D, E i K są rozpuszczalne w tłuszczach. Jeżeli nasza dieta jest uboga w tłuszcze, oznacza to, że mamy niewystarczającą ilość tych cennych witamin, które odgrywają istotną rolę w utrzymaniu zdrowej skóry. Niedobór tłuszczów powoduje, że skóra staje się sucha, łuszcząca, matowa. Pozbawiona jest wilgoci. Paznokcie stają się kruche. Kości są słabsze, podatne na złamania i osteoporozę. Dochodzi do zaburzeń krzepnięcia krwi. Możemy odczuwać także problemy ze stawami.
Nieregularne miesiączki
Organizm potrzebuje tłuszczów, by gospodarka hormonalna naszego organizmu prawidłowo funkcjonowała. Tłuszcz wchodzi w skład różnych hormonów. Dieta pozbawiona kwasów tłuszczowych powoduje występowanie nieregularnych miesiączek. - Hormony są zależne od tłuszczów. Ich niedobór niekorzystnie wpływa nie tylko na kobiety. Mężczyźni skarżą się na brak libido i problemy z potencją - wyjaśnia Urszula Somow.
Problemy z pamięcią i uwagą
Brak podstawowych kwasów tłuszczowych może doprowadzić do problemów z prawidłowym funkcjonowaniem mózgu. Badania, które prowadzone są wśród seniorów pokazują, że dieta w skład której wchodzi oliwa z oliwek, ryby i orzechy powoduje, że dłużej zachowują pamięć. Brak tłuszczów sprawia, że mamy problemy ze skupieniem uwagi i koncentracją. Wpływa także na nasz nastrój. Powoduje większą skłonność do depresji. - Tłuszcz pozytywnie wpływa na tkankę nerwową. Jeżeli pracujemy przy biurku, umysłowo, to nasz organizm potrzebuje więcej tłuszczów niż węglowodanów. Warto więc w czasie pracy mieć przygotowane orzechy albo pestki nasion - zaznacza Somow.