Trwa ładowanie...

Brąz FK - charakterystyka, skład, zastosowanie, szkodliwość

 Paula Komendarczuk
31.03.2021 15:18
Brąz FK jest używany do produkcji wędzonych ryb.
Brąz FK jest używany do produkcji wędzonych ryb. (123rf)

Barwniki są dodawane do wielu produktów spożywczych, te naturalne nie wykazują negatywnego wpływu na organizm, ale substancje syntetyczne mogą pogarszać stan zdrowia. Czy spożywanie brązu FK (E154) jest bezpieczne?

spis treści

1. Co to jest brąz FK?

Brąz FK (Food Brown 1, E154) to syntetyczny, brązowy barwnik spożywczy. Składa się on z sześciu barwników azowych, chlorku lub siarczanu sodu.

Brąz FK dobrze rozpuszcza się w[wodzie, był używany do produkcji wędzonych ryb oraz niektórych gotowanych wędlin. Obecnie Food Brown jest zakazany w krajach, takich jak:

  • Australia,
  • Austria,
  • Kanada,
  • Finlandia,
  • Irlandia,
  • Nowa Zelandia,
  • Japonia,
  • Szwajcaria,
  • Szwecja,
  • Stany Zjednoczone,
  • Rosja.
Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

1.1. Skład brązu FK

Barwniki, znajdujące się w składzie E154 to:

  • 4- (2,4-diaminophenylazo) benzenosulfonian,
  • 4- (4,6-diamino-m-tolylazo) benzenosulfonian,
  • 4,4' - (1,3-phenylenebisazo 4,6-dwuamino) -di benzenosulfonian,
  • 4,4' - (1,3-phenylenebisazo 2,4-dwuamino) -di benzenosulfonian,
  • 4,4' - (5-metylo-1,3-phenylenebisazo 2,4-dwuamino) -di benzenosulfonian,
  • 4,4' - (2,4-dwuaminobenzen, 1,3,5-triazowy) -tri benzenosulfonian.

2. Zastosowanie brązu FK

Brąz FK w ubiegłych latach był stosowany do podkreślenia koloru wędzonych ryb, konserw, chipsów, serów czy gotowanych wędlin. Uzyskana za jego sprawą złocistobrązowa barwa była niezmienna bez względu na sposób dalszej obróbki wyrobów. Obecnie za sprawą Rozporządzenia Ministra brąz FK może być używany jedynie przy produkcji śledzi wędzonych, pochodzących z Anglii i Norwegii.

3. Czy brąz FK jest szkodliwy?

Spożywany w większych ilościach brąz FK może odkładać się w nerkach i naczyniach limfatycznych. Zawiera on barwniki azowe, które wykazują działanie mutagenne, prowokują produkcję histaminy i zaostrzają objawy astmy lub alergii.

E154 może wywoływać ból głowy, wysypki, ból brzucha i reakcje alergiczne. Ma negatywny wpływ na pracę serca, nerek i tarczycy. Składniki tego barwnika nie są wchłaniane w przewodzie pokarmowym, ale ulegają wielu przemianom. Powinny go unikać przede wszystkim dzieci oraz osoby uczulone na aspirynę.

4. Czy sztuczne barwniki są szkodliwe?

Sztuczne barwniki są stosunkowo tanie, wydajne i łatwe w użyciu. Sprawiają, że produkty zyskują wyrazistą barwę, która nie traci na intensywności po ugotowaniu, smażeniu czy pieczeniu.

Sztuczne barwniki mogą być dodawane do żywności po przejściu wielu badań, które polegają na wykluczeniu obecności substancji toksycznych (fenoli, amin lub naftoli).

Niestety lista stosunkowo bezpiecznych barwników stale się zmniejsza, ze względu na negatywny wpływ na organizm. W Polsce używanie barwników reguluje Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 27 grudnia 2000 roku.

4.1. Najpopularniejsze barwniki syntetyczne

E 110 (żółcień pomarańczowa) - znajduje się w marmoladach, dżemach, gumach do żucia i powłokach tabletek, może powodować reakcje alergiczne.

E 102 (tartrazyna) to barwnik obecny w musztardzie, sztucznym miodzie, deserach w proszku czy oranżadach. Ma negatywny wpływ na osoby chore na astmę czy uczulone na aspirynę. Może odpowiadać za nadpobudliwość i rozdrażnienie.

E 127 (erytrozyna) może być wykorzystywana do produkcji wiśni koktajlowych i kandyzowanych oraz sałatek z dodatkiem wiśni. Barwnik ten może upośledzać funkcje tarczycy, poprzez uwalnianie jodu.

E 133 (błękit brylantowy) znajduje się w warzywach konserwowych, może powodować problemy żołądkowe i zaostrzać przebieg schorzeń układu pokarmowego.

E 124 (czerwień koszenilowa) bywa dodawana do budyniu, cukierków owocowych i wędzonych ryb. Barwnik ten powinny unikać osoby uczulone na aspirynę.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze