Groźne jak azbest i tytoń. Brytyjskie śniadanie zwiększa ryzyko rozwoju raka
Dietetycy wskazują, że jednymi z najgorszych produktów są uwielbiane przez Brytyjczyków kiełbaski i bekon. Przetworzone mięso może zwiększać ryzyko rozwoju raka, zwłaszcza raka jelita grubego. To jedzenie zostało sklasyfikowane jako czynnik rakotwórczy grupy pierwszej.
1. "To tykająca bomba zegarowa"
Coraz więcej badań wskazuje na silny związek między dietą a rozwojem nowotworów. Tłuszcze nasycone, cukier, alkohol, przetworzona żywność, to produkty, które mogą się negatywnie odbić na naszej kondycji i zdrowiu. Wskazuje na to m.in. obserwacja obejmujące grupę ponad 472 tys. osób w ciągu 11 lat przeprowadzona przez naukowców z Uniwersytetu Oksfordzkiego w Anglii.
Autorzy badań oszacowali, że wegetarianie i weganie są o 14 proc. mniej narażeni na zachorowanie na nowotwory.
- Nasze odkrycia dostarczają kolejnych dowodów na to, że przestrzeganie diety wegetariańskiej, peskatariańskiej lub o obniżonej zawartości mięsa, może wiązać się z niższym ryzykiem zdiagnozowania raka. Sugerują również, że ryzyko zachorowania na nowotwór dla poszczególnych grup dietetycznych może być różne w zależności od rodzaju tego nowotworu - wyjaśnił główny autor badania Cody Watling, cytowany przez "Medical News Today".
2. Bekon i kiełbaski - to produkty z czarnej listy dietetyków
Dietetycy wskazują, że jednymi z najgorszych produktów są uwielbiane przez Brytyjczyków kiełbaski i bekon.
- Ten rodzaj żywności prowadzi do przybierania na wadze i otyłości oraz osłabia układ odpornościowy, co czyni organizm podatnym na wiele rodzajów raka - przekonuje dr Monika Wassermann w rozmowie z Express.co.uk.
Dietetycy wskazują, że w procesie produkcji tych specjałów jest dodawane dużo soli i konserwantów, które przedłużają ich przydatność.
- Kiełbasy są wypełnione szkodliwymi chemikaliami, takimi jak azotyny lub azotany, które mogą zwiększyć ryzyko raka. Organizm może przekształcić je w czynniki rakotwórcze. Z kolei bekon ma duże ilości soli, która jest wiązana z nadciśnieniem i zwiększonym ryzykiem raka żołądka - przypomina dr Wassermann.
3. Czerwone i przetworzone mięso tak groźne, jak azbest i tytoń
Spożywanie w zbyt dużych ilościach czerwonego mięsa jest uznawane za czynnik kancerogenny. Podobne, negatywne działanie ma mięso przetworzone, wędzone, peklowane i konserwowe, jak parówki czy szynka. Światowa Organizacja Zdrowia ostrzega, że jedzenie zaledwie 50 g wędliny, czyli dwóch plasterków dziennie, zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, trzustki i prostaty.
Dowody na to są gromadzone od lat. W 2015 r. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) sklasyfikowała przetworzone mięso jako czynnik rakotwórczy grupy pierwszej.
W jednym z badań przeanalizowano dane dotyczące związku spożycia czerwonego, przetworzonego mięsa z rakiem jelita grubego. Analiza objęła pół miliona Brytyjczyków na przestrzeni siedmiu lat. Naukowcy ocenili, że osoby jedzące codziennie 79 g czerwonego, przetworzonego mięsa – miały o 32 procent większe ryzyko raka jelita grubego w porównaniu z osobami jedzącymi mniej niż 11 g.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl