Buraczki z papryką
Przepis wegetariański na buraczki z papryką to jeden z najpopularniejszych przepisów na przystawkę do obiadu. Zaletą buraczków jest to, że można je jeść na zimno, zaraz po wyjęciu ze słoika, ale także na gorąco. Wystarczy je podgrzać (na gazie lub w mikrofalówce) do wybranej przez nas temperatury.
Składniki:
- 5 kg ugotowanych buraczków;
- 3 czerwone papryki;
- 5 średnich cebul;
- 1 szklanka octu;
- 1 szklanka oleju;
- 3 łyżki cukru;
- 2 łyżki soli.
Sposób przygotowania: Zagotuj wodę z cukrem i solą i po wyłączeniu dodaj ocet. Buraczki obierz i zetrzyj na tarce jarzynówce (grube oczka), cebulę pokrój w kostkę, paprykę zetrzyj na tej samej tarce, posól i pozostaw pokrojone składniki oddzielnie na kilkanaście minut. Ułóż warzywa w słoikach, zalej gorącą zalewą, szczelnie zakręć i wstaw słoiki do garnka z gotującą się wodą na około 15 minut. Takie danie wegetariańskie może być świetnym dodatkiem do obiadu lub służyć jako smaczna przekąska.