Cenne właściwości ukryte są korzeniach

Rzadko je doceniamy, tak jak wiosenne nowalijki. A szkoda, bo kryje się w nich samo zdrowie. Warto po nie sięgać szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Mowa o korzeniach wielu warzyw. Zabezpieczają nas przed chorobami, poprawiają trawienie i dbają o naszą urodę. Poznaj sekret ich działania i niech na stałe zagoszczą w twoim menu.

Na kolejnym slajdzie zobaczysz WIDEO i dowiesz się, jakie są właściwości zdrowotne warzyw korzeniowych

Sprawdź koniecznie: Urlop do 1000 zł? To możliwe! Zobacz najkorzystniejsze oferty pobytu w Bułgarii

Korzenie wielu warzyw mają właściwości leczniczeKorzenie wielu warzyw mają właściwości lecznicze
Źródło zdjęć: © Korzenia warzyw, mimo że nie są najsmaczniejsze, posiadają wiele witamin (123rf)
Monika Suszek

/ 4Burak

Korzeń buraka zawiera całą paletę witamin i minerałów. Znajdziemy tam witaminy: C, A, witaminy z grupy B. Szczególnie B9 czyli kwas foliowy niezbędny nie tylko kobietom w ciąży. Mało znana cecha tej witaminy to m. in. poprawia nasze samopoczucie,a co za tym idzie zdrowie psychiczne.

Oprócz tego buraki zawierają pierwiastki: wapń, kobalt, magnez, żelazo, potas, sód, rubid, cez, krzem, fosfor. Burak poprawia stan naszej cery, wzmacnia kości i leczy choroby układu sercowo-naczyniowego.

/ 4Żeń-szeń

Korzenie żeń-szenia są cenne dla naszego zdrowia
Korzenie żeń-szenia są cenne dla naszego zdrowia © To niewielkie warzywo zawiera ok. 200 cennych dla nas substancji (123rf)

To niewielkie warzywo zawiera ok. 200 cennych dla nas substancji. Najcenniejszą odmianą żeń-szenia są rośliny posiadające biały korzeń. Zawiera on bowiem najwięcej substancji czynnych, którymi są tzw. ginsenozydy. Korzeń rośliny obniża poziom cukru we krwi. Ma również szeroki wpływ na ośrodkowy układ nerwowy m.in. poprawia zdolności koncentracji i zapamiętywania.

Poza tym, ginsenozydy pobudzają do pracy układ odpornościowy, aby skuteczniej zwalczał wszelkie infekcje. To nie wszystko. Korzeń żeń-szenia chorni również nasze włosy, oczy, skórę. A to wszystko dzięki witaminom A, B1 i B2, C, a także minerałom, takim jak: wapń, miedź, fosfor, cynk, potas, żelazo, magnez, siarka.

Na kolejnym slajdzie zobaczysz WIDEO i dowiesz się, jakie są domowe sposoby na uprawę warzyw.

Sprawdź koniecznie: Chcesz poprawić swoją odporność sięgnij po korzeń żeń-szenia

/ 4Seler

Amerykanie doszukali się w nim aż 86 cennych składników. Zawiera witaminę A, E, C (naciowy ma jej więcej) oraz witaminy z grupy B, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP. Warzywo to ma ponadto dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy.

Dzięki magnezowi poprawia funkcjonowanie układu nerwowego i zwiększa odporność na stres. Dzięki witaminie C zapobiega nowotworom i infekcjom. Ponadto uspokaja i działa przeciwdepresyjnie.

Dzięki właściwościom moczopędnym jest naturalnym lekiem w przypadku kamicy nerkowej i przy zaburzeniach czynności nerek.

/ 4Chrzan

Chrzan pełni rolę naturalnego antybiotyku, z powodzeniem może wykorzystywany w walce z przeziębieniem
Chrzan pełni rolę naturalnego antybiotyku, z powodzeniem może wykorzystywany w walce z przeziębieniem © Chrzan najczęściej kojarzymy ze smaczną przyprawą, tymczasem korzeń może zdziałać wiele (123rf)

Chrzan to nie tylko przyprawa ale również lek na wiele schorzeń. Przede wszystkim to naturalny antybiotyk, który skutecznie walczy z przeziębieniem zapaleniem zatok, migdałków czy oskrzeli.

Niejadkom poprawia apetyt i wspomaga pracę pęcherzyka żółciowego. Mało? Chrzan ma również właściwości bakteriostatyczne, czyli zwiększa odporność organizmu. Stosuje się go w nieżytach nosa i oskrzeli, a sokiem wyciśniętym z korzenia można nacierać miejsca dotknięte chorobą reumatyczną.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka