Cenne właściwości ukryte są korzeniach
Rzadko je doceniamy, tak jak wiosenne nowalijki. A szkoda, bo kryje się w nich samo zdrowie. Warto po nie sięgać szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Mowa o korzeniach wielu warzyw. Zabezpieczają nas przed chorobami, poprawiają trawienie i dbają o naszą urodę. Poznaj sekret ich działania i niech na stałe zagoszczą w twoim menu.
Na kolejnym slajdzie zobaczysz WIDEO i dowiesz się, jakie są właściwości zdrowotne warzyw korzeniowych
Sprawdź koniecznie: Urlop do 1000 zł? To możliwe! Zobacz najkorzystniejsze oferty pobytu w Bułgarii
Burak
Korzeń buraka zawiera całą paletę witamin i minerałów. Znajdziemy tam witaminy: C, A, witaminy z grupy B. Szczególnie B9 czyli kwas foliowy niezbędny nie tylko kobietom w ciąży. Mało znana cecha tej witaminy to m. in. poprawia nasze samopoczucie,a co za tym idzie zdrowie psychiczne.
Oprócz tego buraki zawierają pierwiastki: wapń, kobalt, magnez, żelazo, potas, sód, rubid, cez, krzem, fosfor. Burak poprawia stan naszej cery, wzmacnia kości i leczy choroby układu sercowo-naczyniowego.
Żeń-szeń
To niewielkie warzywo zawiera ok. 200 cennych dla nas substancji. Najcenniejszą odmianą żeń-szenia są rośliny posiadające biały korzeń. Zawiera on bowiem najwięcej substancji czynnych, którymi są tzw. ginsenozydy. Korzeń rośliny obniża poziom cukru we krwi. Ma również szeroki wpływ na ośrodkowy układ nerwowy m.in. poprawia zdolności koncentracji i zapamiętywania.
Poza tym, ginsenozydy pobudzają do pracy układ odpornościowy, aby skuteczniej zwalczał wszelkie infekcje. To nie wszystko. Korzeń żeń-szenia chorni również nasze włosy, oczy, skórę. A to wszystko dzięki witaminom A, B1 i B2, C, a także minerałom, takim jak: wapń, miedź, fosfor, cynk, potas, żelazo, magnez, siarka.
Na kolejnym slajdzie zobaczysz WIDEO i dowiesz się, jakie są domowe sposoby na uprawę warzyw.
Sprawdź koniecznie: Chcesz poprawić swoją odporność sięgnij po korzeń żeń-szenia
Seler
Amerykanie doszukali się w nim aż 86 cennych składników. Zawiera witaminę A, E, C (naciowy ma jej więcej) oraz witaminy z grupy B, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP. Warzywo to ma ponadto dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy.
Dzięki magnezowi poprawia funkcjonowanie układu nerwowego i zwiększa odporność na stres. Dzięki witaminie C zapobiega nowotworom i infekcjom. Ponadto uspokaja i działa przeciwdepresyjnie.
Dzięki właściwościom moczopędnym jest naturalnym lekiem w przypadku kamicy nerkowej i przy zaburzeniach czynności nerek.
Sprawdź koniecznie: Czy dieta z warzyw jest skuteczna?
Chrzan
Chrzan to nie tylko przyprawa ale również lek na wiele schorzeń. Przede wszystkim to naturalny antybiotyk, który skutecznie walczy z przeziębieniem zapaleniem zatok, migdałków czy oskrzeli.
Niejadkom poprawia apetyt i wspomaga pracę pęcherzyka żółciowego. Mało? Chrzan ma również właściwości bakteriostatyczne, czyli zwiększa odporność organizmu. Stosuje się go w nieżytach nosa i oskrzeli, a sokiem wyciśniętym z korzenia można nacierać miejsca dotknięte chorobą reumatyczną.
Sprawdź koniecznie: Najlepszy i naturalny sposób na przeziębienie.