Burrito - charakterystyka, rodzaje, kalorie i wartości odżywcze
Burrito to popularna meksykańska i południowoamerykańska potrawa, która występuje najczęściej w roli obiadu lub kolacji, czasem także przekąski. Wywodzi się z kuchni teksańsko-meksykańskiej i opiera na pszennej tortilli oraz warzywno-ryżowym farszu. Jak przygotować burrito w domu i co można w nim znaleźć?
1. Czym jest burrito?
Burrito to nic innego, jak farsz (najczęściej warzywno-ryżowy) zawinięty w pszenny placek. Danie to jest bardzo popularne w Meksyku oraz w niektórych krajach Ameryki Południowej, a także w Teksasie i Hiszpanii.
W Meksyku potrawa ta nazywana jest tacos de harina, co dosłownie znaczy “taco z mąki pszennej”.
Najczęściej farsz robi się z sosu pomidorowego, czerwonej fasoli oraz meksykańskiego ryżu.
2. Kalorie i wartości odżywcze w burrito
W 100 gramach burrito znajduje się ok. 200 kalorii, w tym:
- 6 g tłuszczu, w tym 3.2 g nasyconych kwasów tłuszczowych
- 33 g węglowodanów
- 6 g białka
Oprócz tego 100 g burrito zawiera:
- 2 mg cholesterolu
- 450 mg sodu
- 301 mg potasu
- 2 mg żelaza
- 0.5 µg witaminy B12
- 52 mg wapnia
- 0.1 mg witaminy B6
- 40 mg magnezu
- 0.9 mg kwasu askorbinowego
Rekomendowane przez naszych ekspertów
3. Odmiany burrito
Na całym świecie istnieje wiele rodzajów burrito. W różnych krajach modyfikuje się farsz, dodając do niego awokado albo zamieniając ryż na kaszę. Placek tortilli można podpiec w piekarniku albo podgrzać na parze.
Niektórzy też dodają do placka farsz na bazie ostrego sosu chilli. Istnieje także tzw. burrito suizo, podawane z topionym serem lub śmietaną.
Burrito można jeść w ręce albo podawać na talerzu i jeść przy pomocy noża i widelca.
4. Jak przygotować burrito w domu?
Burrito można przygotować na wiele sposobów. Można użyć tortilli kupionej w sklepie lub zrobić ją samodzielnie z mąki, wody, odrobiny tłuszczu oraz przypraw.
Jeśli chodzi o farsz, najczęściej wykorzystuje się pomidory z puszki, kukurydzę, czerwoną fasolę, cebulę oraz mięso mielone. Można jednak dowolnie modyfikować składniki, które zawijamy w tortillę.