Trwa ładowanie...

Burrito - charakterystyka, rodzaje, kalorie i wartości odżywcze

Burrito to popularna meksykańska i południowoamerykańska potrawa, która występuje najczęściej w roli obiadu lub kolacji, czasem także przekąski. Wywodzi się z kuchni teksańsko-meksykańskiej i opiera na pszennej tortilli oraz warzywno-ryżowym farszu. Jak przygotować burrito w domu i co można w nim znaleźć?

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

spis treści

1. Czym jest burrito?

Burrito to nic innego, jak farsz (najczęściej warzywno-ryżowy) zawinięty w pszenny placek. Danie to jest bardzo popularne w Meksyku oraz w niektórych krajach Ameryki Południowej, a także w Teksasie i Hiszpanii.

W Meksyku potrawa ta nazywana jest tacos de harina, co dosłownie znaczy “taco z mąki pszennej”.

Najczęściej farsz robi się z sosu pomidorowego, czerwonej fasoli oraz meksykańskiego ryżu.

2. Kalorie i wartości odżywcze w burrito

W 100 gramach burrito znajduje się ok. 200 kalorii, w tym:

  • 6 g tłuszczu, w tym 3.2 g nasyconych kwasów tłuszczowych
  • 33 g węglowodanów
  • 6 g białka

Oprócz tego 100 g burrito zawiera:

  • 2 mg cholesterolu
  • 450 mg sodu
  • 301 mg potasu
  • 2 mg żelaza
  • 0.5 µg witaminy B12
  • 52 mg wapnia
  • 0.1 mg witaminy B6
  • 40 mg magnezu
  • 0.9 mg kwasu askorbinowego

Rekomendowane przez naszych ekspertów

3. Odmiany burrito

Na całym świecie istnieje wiele rodzajów burrito. W różnych krajach modyfikuje się farsz, dodając do niego awokado albo zamieniając ryż na kaszę. Placek tortilli można podpiec w piekarniku albo podgrzać na parze.

Niektórzy też dodają do placka farsz na bazie ostrego sosu chilli. Istnieje także tzw. burrito suizo, podawane z topionym serem lub śmietaną.

Burrito można jeść w ręce albo podawać na talerzu i jeść przy pomocy noża i widelca.

4. Jak przygotować burrito w domu?

Burrito można przygotować na wiele sposobów. Można użyć tortilli kupionej w sklepie lub zrobić ją samodzielnie z mąki, wody, odrobiny tłuszczu oraz przypraw.

Jeśli chodzi o farsz, najczęściej wykorzystuje się pomidory z puszki, kukurydzę, czerwoną fasolę, cebulę oraz mięso mielone. Można jednak dowolnie modyfikować składniki, które zawijamy w tortillę.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.