Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Całkowita zawartość kwasu foliowego – wpływ na organizm, produkty, dawkowanie

Avatar placeholder
13.04.2021 10:22
Całkowita zawartość kwasu foliowego – wpływ na organizm, produkty, dawkowanie
Całkowita zawartość kwasu foliowego – wpływ na organizm, produkty, dawkowanie

Całkowita zawartość kwasu foliowego w każdym produkcie jest nieco inna. Kwas foliowy, czyli inaczej witamina B9 jest folianem. Jest najbardziej przyswajalnym związkiem, należącym do tej grupy. Kwas foliowy jest potrzeby do prawidłowego funkcjonowania organizmu zwłaszcza kobietom w ciąży. Jakie są zatem właściwości kwasu foliowego i gdzie go znajdziemy?

spis treści

1. Wpływ kwasu foliowego na organizm

Kwas foliowy jest bardzo ważny, ponieważ foliany biorą udział w tworzeniu struktur DNA. Niski poziom kwasu foliowego może powodować poważne wady rozwojowe płodu, jak i powodować trudności w zajściu w ciążę oraz trudności z jej donoszeniem.

Zbyt mała ilość spożywania produktów bogatych w kwas foliowy może prowadzić do udarów i powodować choroby układu krążenia.

Całkowita zawartość kwasu foliowego w produktach jest różna, jednak cały czas społeczeństwo cierpi na zbyt niski poziom kwasu foliowego, w związku z tym lekarze zalecają jego suplementację.

Zobacz film: "Niedobory witamin"

Nie każdy produkt zawiera kwas foliowy, w związku z tym do niektórych ten związek jest dodawany. Niestety organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć witaminy B9, czyli kwasu foliowego.

Niedobór kwasu foliowego może prowadzić do poważnych chorób takich jak: Alzheimer, depresja czy choroby serca.

Jeżeli dodatkowo palimy papierosy, spożywamy dużo alkoholu i kofeiny, to obniżamy stężenie kwasu foliowego.

Skutki przedawkowania witamin
Skutki przedawkowania witamin [5 zdjęć]

Ok. 4 mld zł wydaliśmy w ubiegłym roku na suplementy diety. Kupiliśmy setki tysięcy opakowań zestawów

zobacz galerię

2. Produkty z kwasem foliowym

Zalecana dawka kwasu foliowego dla dorosłego człowieka wynosi 400 μg, zapotrzebowanie wzrasta wraz z wiekiem lub wtedy, gdy kobieta jest w ciąży lub ją planuje.

[Zawartość kwasu foliowego jest najwyższa w owocach](https://zywienie.abczdrowie.pl/owoce) i zielonych warzywach. Kwas foliowy występuje także w pieczywie czy otrębach oraz w jajach i serach.

Poniżej przedstawię produkty, bogate w kwas foliowy:

  • otręby 258 μg/100g;
  • szpinak 155 μg/100g;
  • wątróbka 365 μg/100g;
  • kalafior 120 μg/100g;
  • bób μg/100g;
  • jajko 70 μg/100g;
  • biała fasola 182 μg/100g;
  • pietruszka 180 μg/100g;
  • awokado 62 μg/100g;
  • migdały 96 μg/100g;
  • jarmuż 120 μg/100g.

Bardzo wiele kwasu foliowego zawierają zielone warzywa, ale także sery czy pomidory. Przede wszystkim surowe produktu bogate są w witaminę B9.

Kwas foliowy najlepiej jest łączyć z witaminą B12 i witaminą C, dzięki temu ma możliwość lepszego przyswajania się.

3. Dawkowanie kwasu foliowego

Całkowite zapotrzebowanie na kwas foliowy zależne jest od wieku i przedstawia się następująco:

  • noworodki (0 - 12 miesięcy) - 35 µg;
  • dzieci (1 - 3 lata) - 70 µg;
  • dzieci (4 - 6 lat) - 90 µg;
  • dzieci (7 - 9 lat) - 105 µg;
  • dziewczęta (10 - 18 lat) - 220 µg;
  • chłopcy (10 - 18 lat) - od 220 do 240 µg;
  • kobiety - od 270 do 310 µg;
  • kobiety w II i III trymestrze ciąży 450 µg;
  • karmienie piersią - 530 µg;
  • mężczyźni - od 280 do 300 µg.

Zapas kwasu foliowego w organizmie człowieka przechowywany jest w wątrobie. Zapasy kwasu foliowego wyczerpywane są po około czterech miesiącach.

Całkowite stężenie kwasy foliowego zależne jest od kilku czynników:

  • odpowiednio zbilansowanej diety;
  • zażywanie niektórych leków;
  • problemów z wchłanianiem.

Warto jest regularnie przyjmować kwas foliowy, gdyż jego niedobór bardzo negatywnie wpływa na nasz organizm, jak i na organizm nienarodzonego dziecka.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze