Celebruj tłusty czwartek i nie martw się konsekwencjami
Tradycyjny pączek to przysmak wykonany z mąki, smażony w głębokim tłuszczu, najczęściej smalcu. W środku znajdziemy zazwyczaj słodką marmoladę, dżem lub konfiturę, a wierzch oblany jest słodkim, lepkim lukrem. To sprawia, że wiele osób będących na diecie odmawia sobie tego frykasu. Dotychczas z celebrowania tradycji tłustego czwartku często rezygnowały osoby cierpiące na cukrzycę, celiakię, nietolerancję glutenu oraz te, które dbają o swoją sylwetkę. Dla nich jednak mamy przepisy na pączki równie pyszne, ale za to o wiele zdrowsze.
Pączki dla diabetyków
Niestety tłusty czwartek to nie najlepsze święto dla cukrzyków. Słodka marmolada i lukier to produkty zakazane na diabetycznej diecie. Alternatywą mogą być jednak pączki pieczone, które zamiast słodkiego dżemu w środku mają domowe powidła śliwkowe, a zamiast lukru – ksylitol.
Do ich przygotowania potrzebne są:
- 2 szklanki pełnoziarnistej mąki,
- 1 opakowanie drożdży w proszku,
- odrobina soli,
- 1 jajko,
- pół szklanki mleka,
- powidła śliwkowe – najlepiej własnej roboty,
- ksylitol.
Należy wymieszać wszystkie suche składniki, a następnie wbić do nich jajko i wlać mleko. Potem wyrabiać, aż do uzyskania masy, która będzie odklejać się od ręki. Następnie należy przykryć misę z ciastem lnianą ściereczką i odczekać godzinę. Z ciasta, które powiększy już objętość, uformować zgrabne pączki. Wstawić je do rozgrzanego do 190 st. C piekarnika na 15 minut. Po upieczeniu, za pomocą szprycy cukierniczej, należy nadziać je powidłami. Warto posypać ostudzone wypieki ksylitolem, aby je trochę osłodzić.
Pączki dla bezglutenowców
Osoby, które nie mogą spożywać glutenu, powinny wybrać odpowiednią mąkę. Zadanie jest o tyle utrudnione, że nie każda mąka bezglutenowa będzie nadawać się do smażenia bądź wypieku pulchnych słodkości. Doskonale sprawdzi się mąka kukurydziana, jaglana, ryżowa, a także popularne wśród bezglutenowców specjalne miksy dozwolonych w ich diecie mąk.
Jeżeli mamy ochotę na trochę bardziej egzotyczny smak, postawmy na pączki bananowe. Do ich przygotowania potrzebujemy:
- 2 bananów,
- 1 jajka,
- 50 g mąki kukurydzianej,
- 1/2 łyżeczki drożdży w proszku,
- 1 łyżeczkę skórki z cytryny,
- 1 łyżeczkę świeżego imbiru,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 1 łyżkę rumu,
- olej do smażenia.
Wystarczy utrzeć banany, dodać sok z cytryny, żółtko, starty imbir, skórkę cytrynową, rum i mąkę i wszystko wymieszać, a po chwili dodać drożdże. W osobnej misce ubić białka i delikatnie połączyć z masą. Następnie rozgrzać mocno tłuszcz i łyżką nakładać ciasto do smażenia. Po wyjęciu pączki odsączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem.
Pączki dla dbających o linię
Zwykły poczęk dostarcza ok. 400 kalorii. Jeśli dbasz o linię, na pewno nie chcesz jeść tylu kalorii w jednej przekąsce. Całe szczęście można łatwo obniżyć kaloryczność pączka - z przepisu poniżej ma zaledwie 100 kcal.
Potrzebujemy:
- 120 g mąki tortowej,
- 25 g drożdży,
- pół szklanki mleka 0,5 proc. tłuszczu,
- 1 jajko,
- łyżeczkę cukru,
- 130 g mąki pełnoziarnistej,
- łyżeczkę cukru,
- budyń śmietankowy (zwróćmy uwagę, aby był słodzony stewią),
- aromat śmietankowy.
Ugotuj budyń i przygotuj rozczyn z ciepłego mleka, drożdży, cukru i łyżki mąki. Odstaw do wyrośnięcia. Następnie dodaj jajko, zmiksuj, dodaj mąkę i wyrabiaj, aż ciasto zacznie odklejać się od rąk. Dodaj aromat, przykryj ściereczką i odstaw. Kiedy ciasto podwoi objętość, wyłóż je na stolnicę, rozwałkuj na grubość 2 cm i wycinaj spore kółka. Na każde nałóż budyń i zawijaj tak, aby powstała zgrabna kulka. Kiedy uformujesz wszystkie, ułóż je na blasze i piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Jak widać, każdy z nas może pozwolić sobie na słodkie szaleństwo w tłusty czwartek. Warto, ponieważ według tradycji, kto nie zje ani jednego pączka tego dnia, jest skazany na niepowodzenia w przyszłym roku. Po co ryzykować?