Chcesz być inteligentniejszy? Jedz te produkty
Stres, niedosypianie, monotonna dieta – to wszystko ma wpływ na nasz iloraz inteligencji.
Jeśli przez lata zaniedbujemy kwestie zdrowego i zbilansowanego żywienia, organizm przestaje sprawnie funkcjonować. Uczucie zmęczenia, osłabienie, wahania nastroju, a nawet depresja i napady gniewu związane są z niedoborem substancji odżywczych.
Stany te przyczyniają się też bezpośrednio do problemów z pamięcią i inteligencją.
Obejrzyj galerię i dowiedz się, jakich składników potrzebuje twój mózg.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Odkwasza i odtruwa wątrobę. Doskonała dla kobiet
Węglowodany złożone
Mózg zużywa aż 25 proc. energii dostarczanej do organizmu. Bez odpowiedniej ilości glukozy i tlenu, komórki nerwowe obumierają już po 10 – 15 minutach.
Ważne jest jednak, żeby dostarczać organizmowi wartościowego ''paliwa''.
Zamiast cukrów prostych, które powodują wyrzut insuliny i nie są wartościowe dla organizmu, jedzmy więcej węglowodanów złożonych.
Znajdziemy je w nasionach, ziarnach zbóż, mące z pełnego przemiału, kaszach, soczewicy i fasoli.
Dłuższe trawienie sprawia, że cukier jest stopniowo uwalniany do krwi i organizm może go prawidłowo spożytkować.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Kofeina
Kofeina zawarta jest nie tylko w kawie, ale także w herbacie, yerba mate, kakao i czekoladzie.
Spożywanie produktów bogatych w ten składnik polepsza koncentrację, wspomaga pamięć krótkotrwałą i wpływa na szybkość podejmowania decyzji.
Kobiety w ciąży nie powinny przyjmować więcej niż 200 ml kofeiny dziennie. To ok. 2 filiżanki kawy.
Pamiętajmy też, że kawę należy pić z umiarem. Espresso ma ok. 8 kcal, ale np. latte ma ich już 188. Picie dużych ilości kawy z dodatkami może skutkować odkładaniem się nadprogramowych kilogramów.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Witaminy i minerały
Monotonna dieta, bogata w wysokoprzetworzone produkty nie dostarcza naszemu organizmowi niezbędnych witamin i minerałów.
Jeśli chcemy zachować wysoki iloraz inteligencji, spożywajmy produkty bogate w witaminy z grupy B.
Są one odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Wprowadźmy do swojej diety pełne ziarno zbóż, fasolę, groch, słonecznik i mięso z indyka.
Na sprawne funkcjonowanie mózgu wpływają też produkty bogate w żelazo, magnez, cynk i potas. Niezbędne składniki znajdziemy w zielonych warzywach, pomarańczach, brzoskwiniach, orzechach i pestkach dyni.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Coraz częściej dentyści diagnozują cukrzycę
Antyoksydanty
Antyoksydanty, czyli przeciwuleniacze, mają silne działanie przeciwzapalne, zapobiegają powstawaniu wolnych rodników.
Szczególną uwagę należy zwrócić na antocyjany. Sprawiają one, że wiadomości wysyłane do mózgu szybciej do niego docierają. Wpływają też na poprawienie pamięci.
Duże ilości antocyjanów znajdziemy w owocach jagodowych. Mimo że obróbka termiczna najprawdopodobniej nie ma wpływu na zawartość antyoksydantów, owoce lepiej spożywać w postaci świeżej lub mrożonej. Będą świetną bazą do koktajli i soków.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Nienasycone kwasy tłuszczowe
Dieta bogata w niesycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 korzystnie wpływa na funkcjonowanie mózgu. Poprawia pamięć krótkotrwałą, zdolność uczenia się i koordynację ruchową.
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe znajdziemy w tłustych rybach, olejach tłoczonych na zimno, a także w orzechach, sezamie i awokado.
Ważne jest, żebyśmy dostarczali naszemu organizmowi zróżnicowanego pożywienia, bogatego w składniki odżywcze.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl