Chcesz mieć zdrowe serce? Jedz codziennie stek albo łososia

Jeden stek dziennie może być receptą na zdrowe serce – tak twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Anglii Wschodniej w Norwich. Uzupełnienie diety o produkty bogate w białko działa na układ krążenia tak samo dobrze, jak rzucenie palenia czy większa aktywność fizyczna.

Chcesz mieć zdrowe serce? Jedz codziennie stek albo łososiaChcesz mieć zdrowe serce? Jedz codziennie stek albo łososia
Źródło zdjęć: © Zdjęcie łososia / Shutterstock
Sylwia Stachura

Siła protein

Badacze odkryli, że osoby, które jedzą dużo produktów bogatych w białko, mają niższe ciśnienie i zdrowsze tętnice. To znacząco obniża ryzyko rozwoju groźnych chorób, takich jak zawał serca czy udar mózgu. Naukowcy twierdzą, że to zasługa aminokwasów – podstawowego budulca białek.

Brytyjscy badacze wzięli pod lupę 7 aminokwasów i sprawdzili, jak wpływają one na kondycję układu krążenia. W teście uczestniczyło prawie 2 000 kobiet ze wskaźnikiem masy ciała BMI w normie. Naukowcy przyjrzeli się ich diecie, a następnie zmierzyli wartości ciśnienia krwi. Zbadali również grubość i sztywność tętnic.

Okazało się, że kobiety, które spożywały dużo produktów bogatych w aminokwasy, miały prawidłowe ciśnienie, a ich tętnice były bardziej elastyczne. Dzięki temu ryzyko wystąpienia poważnych schorzeń kardiologicznych było u nich niższe.

Nadciśnienie tętnicze - co powinno nas zaniepokoić?

Ciśnienie pod kontrolą

Z danych GUS wynika, że w Polsce choroby układu krążenia są przyczyną ponad 45 proc. zgonów. Statystyki pokazują, że potrzebna jest skuteczna profilaktyka. Naukowcy z Wielkiej Brytanii mają ciekawe wnioski.

Uważają, że zwiększenie ilości aminokwasów w diecie jest tak samo korzystne dla zdrowia, jak rzucenie palenia, ograniczenie ilości spożywanej soli oraz alkoholu. Do tej pory dużo słyszeliśmy o znaczeniu regularnej aktywności fizycznej dla serca, a okazuje się, że podobne efekty możemy osiągnąć poprzez jedzenie odpowiedniej ilości białka każdego dnia.

Aminokwasy są niezwykle ważne dla utrzymania prawidłowego poziomu ciśnienia krwi, a to właśnie jego wysoki wskaźnik może prowadzić do rozwoju miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu.

Fasola czy stek?

Jedzenie steków może znacznie zmniejszyć ryzyko chorób serca
Jedzenie steków może znacznie zmniejszyć ryzyko chorób serca

Proteiny nie tylko dostarczają nam energii i ułatwiają odchudzanie, ale również pozytywnie wpływają na zdrowie układu krążenia. Warto jednak wiedzieć, że nie każdy produkt bogaty w białko będzie działał tak samo.

Naukowcy z Norwich chcieli wiedzieć, które źródła białka mają więcej prozdrowotnych właściwości. W czasie badania zauważyli, że proteiny z produktów roślinnych miały duży wpływ na obniżenie ciśnienia krwi. Z kolei białka znajdujące się w produktach pochodzenia zwierzęcego szczególnie dobrze wpływały na zmniejszenie sztywności naczyń tętniczych.

Dla lepszego zdrowia należy korzystać z obu źródeł białka. Zwiększając ilość ryb, drobiu, mięsa, nabiału, roślin strączkowych i zielonych warzyw (np. szpinaku, brokułów) w codziennym menu, możemy znacząco zredukować groźbę poważnych schorzeń.

Ile białka dziennie powinniśmy spożywać, aby doświadczyć pozytywnego wpływu aminokwasów na zdrowie serca i tętnic? Badacze obliczyli, że wystarczy każdego dnia jeść 75 g steku wołowego, porcję filetu z łososia o wadze 100 g albo wypijać 500 ml mleka.

Nie zapominajmy również o warzywach bogatych w białko, czyli szpinaku, brokułach, fasoli, soczewicy, ciecierzycy. W dobrze zbilansowanej diecie powinny się znaleźć zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka