Chcesz uniknąć groźnych chorób serca? Jedź dwa plasterki sera dziennie
Spożywanie około 40 gramów sera dziennie wystarczy, aby zapobiegać naprawdę groźnym chorobom. Tak brzmi nowe odkrycie chińskich naukowców.
Zwykle sery kojarzą się ze sporą dawką tłuszczu, którego lepiej unikać. Chińscy naukowcy dokonali odkrycia, które rzuca nowe światło na postrzeganie sera jako produktu, na który trzeba uważać w swojej diecie.
Zespół badawczy dokonał analizy aż 15 wcześniejszych eksperymentów dotyczących sera oraz jego wpływu na zdrowie. Doszli do wniosku, że codzienne spożywanie tego rodzaju nabiału, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób serca oraz udaru mózgu o 14% proc.
Naukowcy stwierdzili także, że zalecaną dzienną dawką tego produktu, są zaledwie 2 plasterki. Już taka ilość pozwoli osiągnąć prozdrowotne właściwości, opisane przez badaczy.
W jaki sposób ser pomaga uniknąć chorób serca i udaru mózgu? Naukowcy z Uniwersytetu Soochow wskazali, że żółty ser podnosi poziom "dobrego" cholesterolu, natomiast wpływa także na obniżanie poziomu tego "złego".
Ser zawiera wysoki poziom tłuszczów nasyconych. Są one jednak słabiej przyswajalne przez organizm z powodu znajdującego się w nim wapnia.
Obok zmniejszania ryzyka udaru mózgu oraz chorób serca, inną zaletą tego rodzaju nabiału jest to, że zapobiega zatykaniu się tętnic.