Chlorella - właściwości, detoksykacja, informacje

Chlorella dostarcza naszemu organizmowi 8 razy więcej energii niż buraki cukrowe, 22 razy więcej niż kukurydza i aż 45 razy więcej niż ziemniaki! Ustalono też, że może zastąpić jedną trzecią białka w diecie dostarczanego przez jaja i do dwóch trzecich białka ryb oraz posiada go aż trzy razy więcej niż wołowina! Posiada też zdolność do wspierania funkcji detoksykacyjnych organizmu

Chlorella - właściwości, detoksykacja, informacjeChlorella - właściwości, detoksykacja, informacje
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa Ben_Kerckx / CC0 1.0

Właściwości chlorelli

Chlorella to alga o wielkości od 2 do 12 mikronów. W swoim składzie zawiera cenne witaminy i minerały. 60 procent składu chlorelli stanowi białko, które jest źródłem dziewiętnastu aminokwasów. Chlorella bogata jest również w witaminę B12, witaminę A, beta-karoten, żelazo czy cynk.

„Ten mikroskopijny organizm jest nieoceniony w dobie szybkiego i niezdrowego jedzenia, kiedy to wątroba potrzebuje realnego wsparcia w walce z toksynami osłabiającymi nasz organizm. Nie ma takiego drugiego produktu naturalnie występującego w przyrodzie, a łączącego tak wiele korzystnych cech detoksykacyjnych z wysoką wartością odżywczą”– podkreśla dr inż. Katarzyna Okręglicka, specjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyki, pracownik naukowy w Zakładzie Medycyny Zapobiegawczej i Higieny Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Źródło chlorofilu

Chlorella jest najbogatszym znanym źródłem chlorofilu – stąd też wzięła się jej nazwa. Chlorofil występuje w organizmach samożywnych (rośliny, algi, bakterie fotosyntetyzujące) i jest odpowiedzialny za dostarczanie energii pozyskanej w procesie fotosyntezy. Wspomaga także procesy, które są niezbędne do prawidłowego usuwania toksycznych substancji ze wszystkich komórek.

Niewielki glon może być źródłem zdrowia i młodości

Udowodniono zdolność chlorelli do pochłaniania zanieczyszczeń. Dlatego też jest ona istotnym składnikiem wspomagającym prawidłową funkcję wątroby, której jedną z kluczowych ról jest wyeliminowanie szkodliwych substancji z organizmu człowieka. W ciągu jednej minuty przez wątrobę przepływa nawet do 1,5 litra krwi, która czeka na oczyszczenie. Nasz organizm nieustannie narażony jest na toksyczne związki chemiczne, które mogą pochodzić z jedzenia, picia, kosmetyków, leków a także z wdychanego, zanieczyszczonego powietrza.

Nawet jeśli prowadzimy zdrowy styl życia, dokonujemy właściwych wyborów żywieniowych, pijemy dużo wody i uprawiamy sport na świeżym powietrzu, to i tak narażamy się na absorbcję toksyn.

Taki długofalowy mechanizm może przyczyniać się do wystąpienia nieprawidłowości w funkcjonowaniu wątroby. A wątroba, poza tym, że jest głównym narządem odtruwającym organizm, jest też odpowiedzialna za magazynowanie witamin i składników mineralnych, przemianę materii, produkcję żółci i termoregulację. Jest jednym z kluczowych organów, od którego zależy zdrowie, a nawet życie.

Początkowo, zaburzenia w funkcjonowaniu wątroby są niezauważalne bądź też ignorowane z powodu braku swoistości objawów. Dlatego tak ważne jest, aby poprzez prawidłowy styl życia oraz zdrowe żywienie wspomóc pracę tego narządu. Chlorella jest jednym ze składników, który nie tylko urozmaici codzienną dietę, ale też przyczyni się do lepszego procesu detoksykacji organizmu.

Co to jest chlorella

Chlorella to jednokomórkowy organizm o wielkości od 2 do 12 mikronów. Występuje zarówno w wodach słodkich i słonych. W 60% składa się z białka. Zawiera ponad 70 substancji będących źródłem ważnych dla człowieka składników odżywczych. Jest bogata m.in. w:

Poprzez dużą zawartość chlorofilu (stąd nazwa) posiada niezwykłą zdolność oczyszczania organizmu z toksyn. Stanowi dla ludzkiego organizmu naturalne antidotum dla pestycydów.

Chlorofil zawarty w Chlorelli wspomaga proces trawienny i wpływa bardzo korzystnie na wchłanianie pozostałych substancji odżywczych w niej zawartych oraz tych, pochodzących z codziennej diety.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka